V USA se spojují nízkonákladoví dopravci. Fúzí Frontier a Spirit vzniknou páté největší aerolinky

A320neo v barvách Spirit Airlines. Foto: AirbusA320neo v barvách Spirit Airlines. Foto: Airbus

Dopravci si od spojení slibují větší tlak na ceny letenek.

Americká investiční společnost Indigo Partners dál výrazně rozšíří své působení v letecké dopravě v USA. Aerolinky Frontier Airlines, které většinově vlastní, se dohodly na koupi svého rivala, společnosti Spirit Airlines. Spojením vznikne pátý největší letecký dopravce v USA a největší firma v segmentu takzvaných ultra nízkonákladových dopravců.

Oba dopravci dnes oznámili dohodu o spojení v tiskové zprávě. Jde o první leteckou fúzi v USA od vypuknutí pandemie Covid-19. Pokud dojde ke schválení celé transakce regulátory, Frontier ovládne 51,5 % akcií Spirit Airlines. Akcionáři Spirit Airlines získají za své akcie o 19 % více, než byla cena na burze v pátek. Hodnota transakce činí zhruba 6,1 miliardy dolarů.

Firmy v prohlášení uvedly, že na transakci vydělají hlavně cestující. Podle dopravců bude spojením možné více tlačit na větší hráče v oblasti cen díky rozšíření na další linky, kde dosud levnější konkurence neexistuje. Oba dopravci létají výhradně s Airbusy A320family, nedávno oznámili další velké objednávky, v součtu na 350 letadel. Frontier aktuálně létá se 110 letadly, Spirit se 177. Průměrné stáří letadel obou dopravců dosahuje jen 5,3 roku.

Po spojení mají oba dopravci nabízet přes tisíc letů denně do 45 destinací v USA, Latinské Americe a Karabiku. Do roku 2026 plánují dopravci vytvořit kolem deseti tisíc nových pracovních příležitostí.

Frontier oznámil transakci v den, který se mu jinak příliš nepovedl: kvůli závadě v IT systémech musel uzemnit všechny lety.

Tagy Frontier Airlines Indigo Partners Spirit Airlines
Žádné komentáře