Clům navzdory. Airbus získal v USA velkou zakázku, Spirit koupí sto strojů A320neo

Airbus A320neo v barvách Spirit Airlines. Foto: AirbusAirbus A320neo v barvách Spirit Airlines. Foto: Airbus

Airbus získal první velkou zakázku v USA po zavedení cel tamější vládou. Nízkonákladová společnost Spirit Airlines oznámila, že s Airbusem

Airbus získal první velkou zakázku v USA po zavedení cel tamější vládou. Nízkonákladová společnost Spirit Airlines oznámila, že s Airbusem podepsala předběžnou dohodu na dodávku stovky letadel A320neo. Kontrakt dopravce oznámil jen pár dní poté, co americká vláda uvalila na evropská letadla cla.

Zakázka počítá i s opcí na 50 dalších letadel. Aerolinka, která patří mezi takzvané ultranízkonákladové, chce s dalšími letadly rozšířit svoji síť v USA, Latinské Americe a Karibiku. Aerolinky, které jsou sedmým největším dopravcem v USA, zůstanou Airbusu věrné, dosud mají ve flotile jen letadla od evropského výrobce, celkem 138 letadel A320 family. Firma se chlubí, že má jednu z nejmladších flotil v USA: průměrné stáří je 5,6 roků.

Airbus se může částečně vyhnout clům ve výši 10 % v případě, že bude tato letadla vyrábět ve svém závodě v USA v Mobile ve státě Alabama. Odsud má ještě letos aerolinka převzít celkem sedm A320neo.

Spirit Airlines patří mezi nejrychleji rostou aerolinky v USA, provozní model připomíná byznys středoevropského Wizz Airu. Letos chce aerolinka představit nový interiér letadel, chce vyměnit například sedačky a zvětšit prostor pro cestující.

Tagy A320neo Airbus Spirit Airlines
7 komentářů