V terminálu Černý Most čekají na jiřičky nová umělá hnízda, původní přírodní byla odstraněna

Umělá hnízda pro jiřičky na lávce na Černém Mostě. Pramen: ROPIDUmělá hnízda pro jiřičky na lávce na Černém Mostě. Pramen: ROPID

ROPID se s ornitology snaží ptáky odlákat mimo hlavní budovu terminálu.

Organizátor dopravy ROPID a ornitologové ze spolku Pražská pastvina testují v dopravním terminálu na Černém Mostě v pilotním projektu umělá hnízda pro jiřičky. Ty se zanedlouho vrátí z teplých krajin a svá původní hnízda na Černém Mostě nenajdou, byla odstraněna při nedávném zkulturnění terminálu.

„Jelikož došlo v rámci revitalizace dopravního terminálu Černý Most k odstranění loňských hnízd, nainstalovali jsme hnízda umělá na vhodnějších místech, kde nebudou narušovat hlavní budovu terminálu,“ uvedl ROPID.

Umělá hnízda jsou umístěna na sloupech lávky nad autobusovými zastávkami, mají otestovat ochotu jiřiček se do nich nastěhovat. ROPID se s ornitology snaží ptáky odlákat mimo hlavní budovu terminálu. Pokud se jiřičkám nová hnízda zalíbí, bude jich podle ROPIDu po Praze rozmístěno více. Jiřičky jsou chráněný druh.

Umělá hnízda pro jiřičky na lávce na Černém Mostě. Pramen: ROPID

Umělá hnízda pro jiřičky na lávce na Černém Mostě. Pramen: ROPID

Organizace ROPID je pověřena magistrátem koordinací revitalizace terminálu Černý Most, která spočívá v opravách jednotlivých stavebních součástí, výměně mobiliáře, doplnění informačních prvků a celkového zkulturnění této dosud zanedbávané lokality.

Jde o dočasné řešení, než se přikročí k velké proměně celého terminálu. Jeho budoucí podobu schválila pražská rada v únoru.

Tagy Černý Most jiřičky ropid Terminál Černý Most
4 komentáře