V soutěži na provoz vlaků v Jihomoravském kraji jsou tři dopravci, známe jejich jména

Jednotka Moravia v Adamově. Foto: IDS JMKJednotka Moravia v Adamově. Foto: IDS JMK

Českým drahám končí smlouva letos v prosinci, vítěz získá desetiletý kontrakt.

Celkem tři dopravci podali nabídky do soutěže na provoz elektrických jednotek Moravia. Jihomoravský kraj potvrdil počet nabídek, jejich jména neuvedl.

Nabídky do tendru poslaly společnosti České dráhy, RegioJet a Arriva vlaky. Deníku Zdopravy.cz potvrdili zástupci všech tří dopravců, že se do soutěže přihlásili.

„Stávající smlouva na těchto linkách s dopravcem České dráhy končí v prosinci 2024. Kraj by chtěl vybrat dopravce co nejdříve to bude možné. Termín rozhodnutí ale v tuto chvíli nelze zatím ani odhadovat. Hodnotícím kritériem při výběru je nabídková cena,“ uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková.

Vítěz soutěže bude provozovat elektrické jednotky na linkách S2 a S3. Loni v září vyhlášená soutěž je mezi tendry na dopravce unikátem. Zájemci nemusejí řešit údržbu, tu má kraj objednanou u výrobce, společnosti Škoda Transportation (ta má nasmlouvané České dráhy). Odhadovaná cena je 5,435 miliardy korun. Vítěz soutěže by měl provoz převzít v prosinci 2024.

Kraj má ve vlastnictví 37 jednotek, z toho šest dvouvozových o kapacitě 146 míst k sezení a 31 čtyřvozových s kapacitou 333 míst. Celkové náklady dosáhly 6,651 miliardy korun (bez DPH). Kraj na ně bude čerpat dotaci z Operačního programu Doprava Evropské unie ve výši 5,5 miliardy, dotace tedy pokryje přibližně 85 % ceny. Jde o jednotky od Škody Transportation, jejich konstrukce vychází z RegioPanterů.

Tagy Arriva vlaky České dráhy Jihomoravský kraj Moravia RegioJet
230 komentářů