V Sofii zahájili provoz třetí linky metra

Nová linka 3 sofijského metra. Vlaky dodal Siemens. Pramen: Metropolitan SofiaNová linka 3 sofijského metra. Vlaky dodal Siemens. Pramen: Metropolitan Sofia

Jediné bulharské metro se rychle rozrůstá. V Sofii otevřeli novou trasu číslo 3.

Síť sofijského metra je od středy delší o osm kilometrů. Starostka města Jordanka Fandaková krátce po poledni slavnostně zahájila provoz na první dokončené části nové linky M3. Linka protíná město z jihozápadu na severovýchod, cestujícím je zatím k dispozici osm stanic (mezi stanicemi Hadži Dimitar a Krasno Selo).

Stavba za 400 milionů eur (cca 10,5 miliardy korun) začala v roce 2016 a původně měla být zprovozněna už koncem loňského roku. Termín ale oddálily testy zabezpečovacího zařízení a následně koronavirová nákaza.

Nová linka 3 sofijského metra. Vlaky dodal Siemens. Pramen: Metropolitan SofiaNová linka 3 sofijského metra. Vlaky dodal Siemens. Pramen: Metropolitan SofiaNová linka 3 sofijského metra. Vlaky dodal Siemens. Pramen: Metropolitan SofiaNová linka 3 sofijského metra. Vlaky dodal Siemens. Pramen: Metropolitan SofiaNová linka 3 sofijského metra. Vlaky dodal Siemens. Pramen: Metropolitan SofiaNová linka 3 sofijského metra. Vlaky dodal Siemens. Pramen: Metropolitan Sofia

Linku bude obsluhovat 20 vlaků Inspiro od Siemensu, pro které vzniklo i nové depo. „Nové soupravy mají světlý interiér, klimatizaci a sníženou hladinu hluku. Všechny jsou průchozí,“ napsal sofijský dopravní podnik na svých stránkách.

Na začátek roku 2021 se plánuje otevření ještě navazujících čtyř kilometrů a čtyř stanic. V plánu je pak protažení linky až na 21 kilometrů. Nová linka se liší od ostatních mimo jiné tím, že využívá napětí 1 500 voltů, což je téměř dvakrát více než u ostatních linek. Napájení vlaků se pak děje skrze pantograf, nikoliv třetí kolejnici. Linka je vybavena také skleněnými bariérami na nástupištích.

Jediné bulharské metro se začalo stavět v roce 1978, první linka (M1) byla ale otevřena až v roce 1998. Stavbu mimo jiné zpožďovala řada archeologických nálezů. Dnes síť měří necelých 50 kilometrů a má 43 stanic. Má tři trasy (linky M1 a M2 mají 13 společných stanic) a mimo jiné je napojena i na letiště.

Schéma metra v Sofii. Pramen: Metropolitan.bg

Schéma metra v Sofii. Pramen: Metropolitan.bg

Tagy Bulharsko linka M3 metro Sofie
56 komentářů