V Rotterdamu rozeberou historický most, aby dostali jachtu Jeffa Bezose na moře

Rotterdam, most De Hef. Pramen: Avalphen / Wikimedia Commons - License: CC-BY-SARotterdam, most De Hef. Pramen: Avalphen / Wikimedia Commons - License: CC-BY-SA

Jachta Y721 za zhruba 11 miliard korun se s délkou 127 metrů zařadí mezi největší plachetnice světa.

Obyvatele nizozemského Rotterdamu čeká letos nebývalá lodní podívaná. Z loděnic firmy Oceanco v Alblasserdamu vypluje nová jachta jednoho z nejbohatších lidí světa Jeffa Bezose. Aby se unikátní plavidlo dostalo na moře, bude třeba rozebrat historický most De Hef přes kanál Koningshaven. Chystaná akce budí v Rotterdamu nemalé vášně, informují nizozemská média.

Most De Hef byl postaven v roce 1878 a až do roku 1993 sloužil železniční dopravě. Tuto funkci ztratil, obyvatelé ale zabránili jeho zbourání a dnes jako chráněná památka patří k ikonám Rotterdamu. V roce 2017 byl kompletně zrenovován. Jeho středová část je zdvižná a může nabídnout podjezdnou výšku až 40 metrů, což ovšem Bezosově obří plachetnici se třemi stěžni nestačí. Na náklady loděnice (a Bezose) proto bude středová část demontována a po proplutí lodi vrácena na místo. Akci aktuálně odsouhlasil magistrát, přesný termín zatím není znám.

Podle zástupce radnice Marcela Walravense neexistuje jiná alternativa. Vyplout s lodí jako polotovarem, který se dodělá někde jinde, by údajně bylo neefektivní. Magistrát také vzal v potaz, že stavba lodí patří k ekonomickým pilířům města a váže na sebe mnoho pracovních míst. Naopak k nejhlasitějším oponentům patří Rotterdamská historická společnost. „Zaměstnanost je důležitá, ale existují hranice, jak lze či nelze zacházet s naším historickým dědictvím,“ uvedl zástupce spolku Ton Wesselink. Podle něj magistrát po renovaci v roce 2017 slíbil, že most se už nikdy rozebírat nebude.

Nechybí ani kritika od politiků, která směřuje na samotného Bezose. „Tento muž si vydělal peníze strukturálním snižováním počtu zaměstnanců, vyhýbáním se placení daní, vyhýbáním se předpisům a my teď musíme strhnout naši krásnou národní památku?“ napsal na twitter zelený rotterdamský politik Stephan Leewis.

Jachta Y721 za zhruba 11 miliard korun se s délkou 127 metrů zařadí mezi největší plachetnice světa, a to na druhé místo. Podle žebříčku webu SuperYacht Times je největší plachetnicí Sailing Yacht A od německé firmy Nobiskrug, spuštěná na vodu v roce 2017. Má délku 143 metrů a mezi soukromými jachtami je celkově desátá.

Vliv stěžňů nové Bezosovy jachty Y721 přitom nekončí u rotterdamského mostu. Kvůli nim nebude moci na lodi přistávat vrtulník, plachetnici proto bude doprovázet druhé plavidlo o délce 75 metrů, kde bude vedle hangáru a heliportu i další zázemí pro posádku plachetnice.

Jak připomněla agentura Bloomberg, superjachty jsou v poslední době žádaným zbožím. Rostoucí úroveň osobního bohatství stanovila loni nový prodejní rekord. V roce 2021 bylo prodáno celkem 887 soukromých jachet, což je o 77 procent více než o rok dříve a více než dvojnásobný počet oproti roku 2019, uvádí zpráva společnosti VesselsValue.

Tagy jachta Jeff Bezos Rotterdam
44 komentářů