pruvodce

V Rakovníku začala stavba části obchvatu, městu uleví více až další komunikace

Dopravní situace na severu Rakovníka. Foto: Karel BendlDopravní situace na severu Rakovníka. Foto: Karel Bendl

Hotovo má být v roce 2027.

Středočeský kraj začal s budováním severního obchvatu Rakovníka. Necelé dva kilometry dlouhá stavba má být hotová v roce 2027, vyjde na 166,7 milionu korun. Trasa obchvatu je zakreslena na mapy.cz.

Jde zatím o část řešení, jak ulevit městu od tranzitní dopravy. „Komplexní řešení provozu nejen ve městě, ale například i směrem k dálnici D6, by mělo do budoucna obsahovat také obchvat Lišan a další část obchvatu Rakovníka od ulice Luženské až k ulici Plzeňské, čímž by silnice II/229 obkroužit celé město,“ uvedlo město na svých stránkách.

Silnice povede mimo zastavěné území, převážně po stávající zemědělské půdě. Připojení obchvatu na stávající silniční síť je pomocí kratších silnic, mířících z kruhových objezdů – součástí stavby jsou tři. Součástí jsou i křižovatky stykové a jeden mostní objekt.

Výstavbě nové silnice bude předcházet archeologický průzkum. Jde o běžnou praxi, kdy budoucí trasu ještě zevrubně prozkoumají specialisté z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech (ÚAPPSČ) – předpokládané náklady za archeologický průzkum budou do 5,7 milionu korun s DPH. Zakázku na stavbu získalo sdružení firem Froněk a DEKAKOM.

Tagy Dekakom Plus Froněk obchvat Rakovníka Rakovník Středočeský kraj
11 komentářů