V Rakousku se na 24 hodin zastaví vlaky, odboráři se nedohodli s vedením drah na růstu mezd

Railjet na nádraží ve Vídni. Foto: ÖBB / Harald EisenbergerRailjet na nádraží ve Vídni. Foto: ÖBB / Harald Eisenberger

Stávka se dotkne i vlaků z Česka, skončí na hranicích.

Rakouskou železnici čeká od dnešní půlnoci stávka na 24 hodin. Vyhlásila ji odborová organizace vida. Důvodem jsou spory o navýšení mezd na rakouské železnici.

Víkendová jednání posun ke konečné dohodě nepřinesla, informoval odborový svaz na svých stránkách. Odpovědnost za stávku podle odborářů nese Hospodářská komora, která jednání zdržovala. „Žádáme cestující o pochopení, trpělivost a solidaritu s 50 000 železničními zaměstnanci a omlouváme se za případné nepříjemnosti,“ říká hlavní vyjednavač vida Gerhard Tauchner.

Stávka potrvá 24 hodin, některé vlaky nepojedou už dnes. Jde především o noční spoje nightjet. V případě Česka půjde o přímé vozy Praha – Curych a Vídeň-Berlín. Náhradní doprava nebude zajištěna, a to ani v přeshraničních úsecích.

České dráhy zajišťovat v pondělí 28. listopadu provoz všech vlaků mezistátní dopravy na území ČR do/z poslední pohraničí stanice. Spoje linky Ex 3 railjet Vindobona pojedou v úsek Praha – Břeclav – Praha, spoje linky Ex 4 (např. vlaky Sobieski, Moravia atp.) pojedou v úseku Polsko – Bohumín – Břeclav a zpět, spoje Jižní expres linky Ex 7 Praha – Linz pojedou v úseku Praha – Rybník – Praha.

Zastavení provozu v Rakousku se dotkne i vlaků RegioJetu do Vídně. „Z důvodu stávky budou na rakouské železnici v pondělí 28. listopadu všechny vlakové spoje RegioJet z Břeclavi do Vídně a z Vídně do Břeclavi nahrazeny náhradními žlutými autobusy RegioJet. Budapešťské spoje pojedou odklonem přes Bratislav, dále na Budapešť a mají zajištěn přípoj od našich autobusových linek Vídeň – Bratislava/Bratislava -Vídeň,“ dodala mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová.

Spor odborářů a drah se týká navyšování mezd. Další jednání má proběhnout v sobotu. Odborový svaz vida ve svém prohlášení uvedl, že ho mrzí, kolik času nechal zaměstnavatel uplynout mezi jednáními. Odbory požadují 400 eur navíc měsíčně pro každého zaměstnance jako kompenzaci za rostoucí náklady.

Tagy ÖBB Rakousko stávka
76 komentářů