V prosinci se vrátí přeshraniční vlaky Horní Lideč – Púchov, spojení zajistí ZSSK

Vlárský průsmyk, setkání vlaků Arrivy a ZSSK. Pramen: KOVEDVlárský průsmyk, setkání vlaků Arrivy a ZSSK. Pramen: KOVED

Trasu obslouží jednotky ZSSK 813 a 913.

Od 15. prosince se po pětileté pauze vrátí přeshraniční osobní vlaky mezi Zlínským a Trenčianským krajem (Horní Lideč – Púchov). Na tiskové konferenci k novému grafikonu to novinářům řekl šéf Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Peter Helexa.

Deníku Zdopravy.cz informaci potvrdil mluvčí koordinátora veřejné dopravy ve Zlínském kraji (KOVED) Jan Malý. Podle něj bude spojení zajištěno prostřednictvím ZSSK, přičemž v úseku státní hranice – Horní Lideč budou spoje vedeny pod licencí dopravce Arriva vlaky.

Jak Malý dodal, na trase by mělo jezdit pět párů vlaků denně. Půjde o jednotky ZSSK 813 a 913.

„Mezinárodní železniční doprava mezi Zlínským a Trenčianským krajem z Bylnice do Horného Srní byla výrazně omezena od prosince roku 2011 poté, co se nepodařilo nalézt vzájemnou shodu na jejím financování. V roce 2019 byla ze stejného důvodu zcela zrušena i osobní regionální železniční doprava mezi Horní Lidčí a Púchovem,“ připomněl dříve jednatel společnosti KOVED Martin Štětkář.

Přes Vlárský průsmyk ještě před pandemií jezdily na komerční riziko vlaky Arrivy. K obnovení provozu ale už nedošlo. Náměstek hejtmana Zlínského kraje pro dopravu Radek Doležel v jednom ze svých dřívějších vyjádření řekl, že trať Horní Lideč – Púchov má velký potenciál pro dopravu lidí z ČR do zaměstnání v Púchově a pracujících ze Slovenska do Vsetína.

Tagy Arriva Arriva vlaky Koved osobní vlaky Horní Lideč - Púchov Trenčianský kraj Železničná spoločnosť Slovensko Zlínský kraj ZSSK
50 komentářů