V Praze zavřou důležitou tepnu. Na Lanový most nevjedou auta kvůli diagnostice

Lanový most na Jižní spojce. Foto: ŠJů / Wikimedia CommonsLanový most na Jižní spojce. Foto: ŠJů / Wikimedia Commons

Jeden z nejvytíženějších mostů v Praze čeká během dvou víkendů kompletní uzavírka. Důvodem je provedení potřebné diagnostiky, která má určit

Jeden z nejvytíženějších mostů v Praze čeká během dvou víkendů kompletní uzavírka. Důvodem je provedení potřebné diagnostiky, která má určit další postup při jeho údržbě a současně může být i podkladem pro možnou rekonstrukci.

Jde o omezení, které postihne desítky tisíc řidičů. Ve všední dny přes most na Jižní spojce projede 100 tisíc vozidel, z toho 15 tisíc kamionů.

Omezení na mostě je už od 2. července, provoz je zúžen do dvou jízdních pruhů.  „Uzavření levého, takzvaného rychlého pruhu v obou směrech díky prázdninovému provozu zatím nepřináší dopravní komplikace,“ řekla tisková mluvčí TSK Barbora Lišková.

Uzavírka nastane o víkendech 20. až 21. července a 3. až 4. srpna od sobotních 11.30 do neděle 14.00 hodin. Důvodem jsou komplexní zatěžovací statické a dynamické zkoušky.

Objízdná trasa povede obousměrně ulicemi Švehlova a Průmyslová. „S ohledem na míru předpokládaných komplikací by si řidiči měli najít i jiné objízdné trasy a inkriminovanému úseku se úplně vyhnout,“ podotkla Lišková. Veškerá dopravní omezení na mostě skončí v pátek 16. srpna.

Na objízdnou trasu upozorníme řidiče na našich webových stránkách a sociálních sítích. Informace předáme i mezinárodní dopravní unii, aby se o uzavírce včas dozvěděli také řidiči ze zahraničí,“ uvádí Martin Felix ze sdružení Česmad Bohemia.

Diagnostiku mostu provádí společnost Inset. „Zaměříme se hlavně na předpínací kabely nosné konstrukce a napětí v betonových vzpěrách. Na most se proto nainstalují snímače vibrací, náklonů či magnetoelasticity a tenzometry k pozorování trhlin ve vzpěrách a táhlech,“ upřesňuje Ludvík Hegrlík ze společnosti Inset. Výsledky diagnostiky lanového mostu budou známy v únoru 2020.

Další omezení na Praze 10 kvůli koridoru

Zejména druhý termín uzavírky mostu ale bude kolidovat s jinou velkou uzavírkou. Kvůli stavbě železničního koridoru z Vršovic do Hostivaře dojde v termínu od 25. 7. 2019 4:30 hod do 25. 8. 2019 k úplné uzavírce podjezdu Švehlova – Průběžná pro individuální a městskou hromadnou dopravu i chodce a cyklisty.

Z důvodu preference autobusů MHD na objízdné trase bude pro individuální automobilovou dopravu ve směru ze Zahradního Města do Strašnic uzavřen i podjezd v ulici V Korytech (mezi ulicí U Trati a tramvajovou smyčkou Radošovická). Objízdná trasa pro individuální automobilovou dopravu tak bude vedena po komunikacích Jižní Spojka – Černokostelecká, resp. Chodovská – Bohdalecká.

 

Tagy Lanový most Technická správa komunikací TSK Praha
8 komentářů