V Praze 3 vzniknou další zóny s omezením rychlosti na 30 km/h

Tramvaje v Seifertově ulici v Praze na Žižkově. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTramvaje v Seifertově ulici v Praze na Žižkově. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Radnice Prahy 3 zavede další zóny s omezením rychlosti na 30 kilometrů v hodině, a to v okolí Biskupcovy ulice

Radnice Prahy 3 zavede další zóny s omezením rychlosti na 30 kilometrů v hodině, a to v okolí Biskupcovy ulice a Na Třebešíně. Rozhodli o tom radní městské části. V roce 2016 radnice tzv. zónu 30 zavedla po celém Jarově, letos ji zřídila kolem ulic Na Parukářce a Ke Kapslovně. Místostarosta Ondřej Rut (Zelení) ČTK řekl, že by zóny měly být ve všech rezidenčních oblastech Prahy 3 s výjimkou hlavních tahů, ale musí o tom přesvědčit koaliční partnery.

První nová oblast, kde omezení začne platit, bude ohraničena ulicemi Koněvova, Jana Želivského a Malešická, parkem Židovské pece a areálem kolejí VŠE Jarov. Podle schváleného materiálu úprava odpovídá obytnému charakteru čtvrti a přispěje ke zpřehlednění a sjednocení dopravního značení a zvýšení bezpečnosti chodců. „Dojde k vytvoření ucelené oblasti se zónou 30 – celá oblast Prahy 3 na východ od ulice Jana Želivského,“ stojí v materiálu.

Druhá plánovaná zóna 30 podle dokumentu souvisí s chystaným zavedením zón placeného stání v sousedních Malešicích a Strašnicích. Aby se parkující auta nepřesunula na Prahu 3, budou zóny zavedeny také v malé části Prahy 3 sestávající z ulic Pod Kapličkou a Na Třebešíně. Omezení rychlosti je součástí zavedení zón v obou městských částech. „Zóny 30 umožňují zlepšení rozhledových poměrů a ponechání parkovacích míst zejména na křižovatkách a před přechody pro chodce,“ uvádí dokument.

Místostarosta Prahy 3 pro dopravu Rut řekl, že by do budoucna rád zavedl zóny 30 do všech rezidenčních oblastí s výjimkou hlavních průjezdových tahů, kde má zůstat limit 50 kilometrů v hodině. „Jaké konkrétní oblasti budou další, o tom zatím představu nemáme, ale určitě je navrhneme,“ řekl. Dodal, že na rozšiřování však nepanuje koaliční shoda a pokud by se mělo uskutečnit, bude nutné přesvědčit koaliční partnery. Zelení na Praze 3 vládnou s TOP 09, která drží post starosty, a dále se STAN a Piráty.

Zóny 30 platí v metropoli například na celém území Prahy 7 s výjimkou hlavních silnic, v Karlíně nebo v některých oblastech Smíchova.

ČTK

Tagy omezení rychlosti Praha 3
76 komentářů