V Polsku navrhují obnovu železniční trati v podhůří Jizerek do Jindřichovic pod Smrkem

Obnova tratě Gryfów Śląski – Mirsk – Swieradow Zdrój. Autor: Tomáš KolaříkObnova tratě Gryfów Śląski – Mirsk – Swieradow Zdrój. Autor: Tomáš Kolařík

Vlaky přes hranice jezdily naposledy v druhé světové válce.

Obnova železniční trati Gryfów Śląski – Świeradów v podhůří polské části Jizerských hor vyvolala v Polsku debaty o vzkříšení provozu i na další kdysi existující dráze. Polská nezisková organizace ProKolej navrhla Dolnoslezskému vojvodství, aby začalo řešit i obnovu přeshraniční trati Gryfów Śląski – Jindřichovice pod Smrkem. Vlaky zde nejezdí od druhé světové války.

Vyplývá to z návrhů, které vojvodství získalo během veřejných konzultací k návrhu Plánu rozvoje dopravní infrastruktury. Informoval o tom Rynek Kolejowy.

Nadace vychází z toho, že společný úsek trati z Gryfów Śląski se již obnovuje, stačilo by tak vrátit koleje na necelých osm kilometrů z Mirsku do Jindřichovic. Umožnilo by to podle zástupců organizace propojit úseky železniční sítě na obou stranách hranice a zlepšit dopravní dostupnost pohraničí a turistickou atraktivitu Jizerských hor a lázeňských míst. Obdobný požadavek byl vznesen na rekonstrukci železniční trati v úseku mezi polským městem Tłumaczow a českou zastávkou Otovice Zastávka. V tomto případě chybí jen čtyři kilometry tratí a trať z polské strany byla nedávno důkladně zrekonstruována.

Provoz na trati začal v roce 1904, přes hranice přestaly vlaky jezdit v roce 1945. Na polské straně skončil definitivně vnitrostátní provoz v roce 1996. Na české straně se dlouhodobě uvažuje naopak o zrušení části trati z Frýdlantu do Jindřichovic v úseku Nové Město pod Smrkem – Jindřichovice pod Smrkem kvůli malému vytížení.

Náměstek hejtmana Libereckého kraje pro dopravu Jan Sviták uvedl, že o podobném návrhu zatím neslyšel. „Liberecký kraj již podporuje přeshraniční spojení Frýdlantska a přilehlého polského pohraničí přímou autobusovou linkou číslo 691. Turistům nabízí atraktivní trasu, která vede kolem lanovky na Stóg Izerski a dál do centra Swieradówa-Zdróje. Pokud by však polská strana spatřovala význam v železničním spojení na Frýdlantsko, jsme připraveni o této věci jednat,“ uvedl Sviták.

Tagy Dolnoslezské vojvodství Gryfów Śląski – Jindřichovice pod Smrkem Liberecký kraj obnova regionálních tratí trať Gryfów Śląski – Mirsk – Swieradow Zdrój
184 komentářů