V Plzni začne čtvrtmiliardová proměna turbokřižovatky u Makra, na vjezdu instalují semafory

Okružní křižovatka v Plzni na silnici I/26 u Makra. Foto: Google Street ViewOkružní křižovatka v Plzni na silnici I/26 u Makra. Foto: Google Street View

ŘSD vybralo zhotovitele, stavba bude oproti odhadům dražší.

Sdružení firem Eurovia CZ a Berger Bohemia se stalo vítězem soutěže na přestavbu okružní křižovatky Domažlická – Folmavská v Plzni u Makra. Proměna má umožnit plynulejší provoz než dosud.

O výběru zhotovitele informoval na sociální síti generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Vítězná nabídka je 274,3 milionu korun bez DPH. Jde o jednu z mála staveb, kdy je vítězná cena u ŘSD vyšší než odhad, který byl 217 milionů korun. Do soutěže přišly pouze dvě nabídky.

ŘSD počítá se zahájením stavby ještě letos, běží jen lhůta na odvolání proti výběru vítěze. Stavba s názvem I/26 Plzeň, OK Domažlická – Folmavská má pravomocné povolení.

Takzvaná turbokřižovatka má uvolnit výjezd z nového západního obchvatu Plzně, který se ucpává a tvoří se tam fronty aut. Jde o nejvytíženější křižovatku v Plzni, kterou denně projede kolem 20 000 aut. Kromě D5 a směru na Domažlice obsluhuje průmyslovou, obchodní a univerzitní zónu Borská pole. Na stavbě se má finančně podílet i město.

Potřeba navýšit kapacitu křižovatky vznikla po dostavbě Západního okruhu kolem Plzně. „Po jeho zprovoznění v únoru 2023 došlo k přerozdělení dopravy na území města. To způsobilo další výrazný nárůst dopravy v předmětné okružní křižovatce, zejména ve směru městského okruhu,“ uvedlo ŘSD v informačním letáku stavby.

Úpravy přinesou rozšíření jízdních pruhů na vjezdu do okružní křižovatky, na Folmavské a Domažlické budou tři řadicí pruhy. Domažlická ulice bude z centra rozšířena o metr směrem do středního dělicího pásu z důvodu vzniku prostoru pro oddělení jízdních pruhů. Třetí řadicí pruh vznikne i na přivaděči od D5. Na okružním pásu bude spirálové uspořádání.

Zásadní změnou je řízení provozu světelnou signalizací, semafory budou regulovat vjezd na křižovatku z jednotlivých příjezdových větví. Dobře je budoucí provoz vidět například zde.

ŘSD chystá s Plzní úpravu křižovatky při výjezdu na dálnici D5 a na Domažlice, odstraní „špunt“ u Makra

Tagy Berger Bohemia Eurovia CZ I/26 I/26 OK Domažlická – Folmavská okružní křižovatka Plzeň Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
2 komentáře