V Plzni se bude platit za parkování v další části města. Roční poplatek bude 700 Kč

Klatovská třída v Plzni. Foto: Google Street ViewKlatovská třída v Plzni. Foto: Google Street View

Poplatek má přinést jednodušší zaparkování zejména rezidentům.

Plzeň na přelomu října a listopadu rozšíří zóny placeného parkování do další části města. Půjde o oblast západně od Klatovské třídy, kde v těchto dnech již začaly vznikat parkovací automaty. Hodina parkování bude stát 10 korun, za roční parkovací kartu zaplatí rezident 700 korun.

Nová zóna zahrne celé území ohraničené řekou Mže na severu, křižovatkou Tylova x Skvrňanská a areálem Škoda na západní straně, dále stanicí Plzeň-Jižní Předměstí na jihu a Klatovskou třídou a hranicemi zóny C na východě.

Podle náměstka primátora pro dopravu a životní prostředí Aleše Tolara jde o plnění programového prohlášení, ve kterém je ustanoven plán rozšiřování placených parkovacích zón. „I když se možná některým řidičům tento trend nelíbí a chtěli by parkovat svá auta všude ve městě zdarma, nelze to. Pokud nechceme dopravu ve městě dál zahušťovat, je regulace parkování jeden z nástrojů, který musíme uplatňovat,“ řekl Tolar.

Město si od zón placeného stání slibuje snadnější dostupnost parkovacích míst pro rezidenty. „Pokud by město parkování neregulovalo, poptávka by na většině území města převýšila nabízený počet parkovacích míst a došlo by k přeplnění ulic a omezení dalších funkcí veřejného prostoru,“ vysvětlilo město v tiskové zprávě.

„Zřízení zón je výhodné zejména pro osoby s trvalým pobytem v území, protože si mohou zakoupit levnější dlouhodobé parkovací oprávnění. Ostatní uživatele má tento systém přimět ke zkrácení doby parkování, většímu využívání jiných forem přepravy anebo k většímu využívání záchytných parkovišť mimo zpoplatněnou zónu,“ doplnil náměstek Tolar.

Sazba parkovného v zóně F bude 10 korun za hodinu v pracovní dny od 7 do 19 hodin. „Cena dlouhodobého parkovacího oprávnění pro osoby s trvalým pobytem bude činit 700 korun za rok,“ doplnil Ondřej Vohradský, vedoucí Úseku dopravního inženýrství Správy veřejného statku města Plzně.

Vše o parkování v Plzni je na speciálních stránkách.

https://www.parkingplzen.cz/cz/placene-zony/

Tagy parkovací zóny Plzeň Zóny placeného stání
30 komentářů