V Plzni bude jezdit až 53 nových trolejbusů od Škody, nikdo jiný se do soutěže nepřihlásil

Trolejbus Škoda 27 Tr. Foto: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27 Tr. Foto: Škoda Group

Jde o kombinaci standardních a kloubových trolejbusů, budou mít předsuvné druhé dveře.

Jednu z největších letošních soutěží na dodávku nových trolejbusů vyhrála Škoda Electric. Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) podepsaly s firmou rámcovou smlouvu na dodání až 33 trolejbusů typu Škoda 26Tr a až 20 trolejbusů typu Škoda 27Tr. Vítězství oznámila Škoda Group v tiskové zprávě. Podle informací na profilu zadavatele se nikdo jiný nepřihlásil.

Dodávka vozidel započne už v příštím roce, rámcová smlouva je pak uzavřena až do roku 2030. Celková hodnota kontraktu je 935 milionů Kč. Kloubové trolejbusy mají být dodávány až od roku 2025.

Škoda uvedla, že vozidla budou mít speciální provedení s druhými předsuvnými dveřmi. Na rozdíl od dveří tradičně používaných v autobusech, předsuvné dveře výrazně rozšiřují nástupní prostor. To usnadňuje nástup vozíčkářů i rodičů s dětskými kočárky. Ve špičce širší prostor umožňuje rychlejší výměnu cestujících.

Délka trolejbusu Škoda 26Tr je 12 metrů, Škoda 27Tr je kloubový trolejbus s délkou 18 metrů. Součástí vozidel je trakční baterie, která umožňuje provoz v úsecích bez trolejového vedení, čím je zajištěna obslužnost i ve vzdálenějších oblastech města. Cestujícím bude k dispozici moderní informační a odbavovací systém s obrazovkami, vozidla budou plně klimatizovaná. Ke zvýšení bezpečnosti bude trolejbus opatřen kamerovým systémem. Karoserie bude od Solarisu.

Dějiny Škoda Group se před mnoha lety začaly psát právě tady v Plzni, ve městě, které je stále srdcem výroby našich vozidel, a proto ho velmi dobře známe. Naše místní znalosti doplňujeme o zkušenosti společnosti PMDP, se kterou spolupracujeme dlouhodobě. Díky pevným vztahům se zákazníkem, vzájemnému respektu a naslouchání dovedeme společně hledat taková řešení, která vyhovují cestujícím, řidičům i provozovateli. Trolejbusy k Plzni neodmyslitelně patří a já věřím, že se v jejích ulicích budou ty škodovácké objevovat i v budoucnu,“ řekl Petr Novotný, President Components & Bus Mobility ve Škoda Group.

Tagy Plzeňské městské dopravní podniky PMDP Škoda 26 Tr Škoda 27 Tr Škoda Electric Škoda Group
20 komentářů