V Plzeňském kraji proškrtali autobusový jízdní řád, část spojů bude na zavolání

Nové autobusy Iveco Crossway pro Plzeňský kraj. Foto: ArrivaNové autobusy Iveco Crossway pro Plzeňský kraj. Foto: Arriva

Kraj reaguje na slabou poptávku a omezení daňových příjmů, další škrty přijdou v březnu u mezikrajských linek.

Plzeňský kraj od dnešního kraje omezil desítky autobusových spojů kvůli nedostatku peněz a slabé poptávce. Část autobusů bude jezdit jen na zavolání, pokud si ho někdo objedná.

Kompletní seznam zrušených spojů je na stránkách krajského organizátora veřejné dopravy Poved. U každého spoje kraj vysvětluje důvody zrušení, většinou jde o nedostatečnou vytíženost. K další redukci má dojít 7. března, kdy se omezí některé mezikrajské spoje.

Podle nového jízdního řádu musí lidé počítat s tím, že u některých relací budou muset častěji přestupovat, velmi často se ruší spojení tam, kde jinak jezdí vlaky. Bez omezení jsou spoje do škol a do zaměstnání.

Novinkou je také symbol telefonu v části jízdních řádů. Jde o spoje, které jsou nově na zavolání. Lidé si mohou jejich jízdu objednat dopředu. Objednávka je možná přes informační linku nebo formulář na stránkách. Je možnost také oznámit požadavek na jízdu řidiči autobusu.

Telefonické objednávky na čísle 378 035 477 je možné provádět denně v době 6:00–18:00, nejdříve 48 hodin předem, nejpozději 30 minut před vyjetím spoje z výchozí zastávky daného spoje. Objednání spoje jedoucího mezi 18:00 a 6:00 následujícího dne a mimo pracovní dny je nutno objednat do 18:00 posledního předcházejícího pracovního dne.

Objednávky přes řidiče nebo přes webový formulář je možné objednávat nejdříve 48 hodin, nejpozději 30 minut před vyjetím spoje. Detailně je celý systém popsán na stránkách Integrované dopravy Plzeňského kraje.

Kraje kvůli výpadku daňových příjmů i velkému úbytku cestujících čekají ve veřejné dopravě nepříjemné změny. Většinou by mělo jít o kombinaci škrtání některých spojů a současně zdražením tarifu.

Tagy autobusy na zavolání IDPK Integrovaná doprava Plzeňského kraje Plzeňský kraj
186 komentářů