V Pittsburghu se před Bidenovou návštěvou zřítil most, oběti hlášeny nejsou

Kolaps mostu v Pittsburghu. Foto: Pittsburgh Public Safety / TwitterKolaps mostu v Pittsburghu. Foto: Pittsburgh Public Safety / Twitter

Most stál jen několik kilometrů od místa, kde je dnes na programu projev prezidenta Bidena o obřím infrastrukturním balíku.

V americkém městě Pittsburgh se dnes zřítil silniční most, a to jen několik hodin před návštěvou amerického prezidenta Joea Bidena. Šéf Bílého domu do Pensylvánie mířil kvůli propagaci balíku investic do infrastruktury, který vyčlenil finance i na údržbu silnic a mostů. Úřady v Pittsburghu zaznamenaly deset zraněných, z nichž čtyři museli být hospitalizováni, ovšem žádné mrtvé. Příčina kolapsu se vyšetřuje.

Most nad říčkou v parku Frick Park východně od centra Pittsburghu se zřítil kolem šesté hodiny ráno místního času (poledne SEČ). Podle šéfa městských hasičů Darryla Jonese na něm byla v době neštěstí asi čtyři vozidla včetně autobusu veřejné dopravy s asi třemi cestujícími.

Soudě podle denní doby, kdyby ten autobus jel opačným směrem, do centra města, bylo by pravděpodobně v autobuse víc lidí a pochopitelně to mohla být mnohem, mnohem horší situace,“ řekl mluvčí okresního dopravního podniku Adam Brandolph. AP uvádí, že záchranáři se museli spouštět na lanech a utvořili lidský řetěz ve snaze dostat se k lidem, kteří uvázli v dlouhém kloubovém autobuse. Pátrání po možných obětech pokračovalo i po několika hodinách.

Padesát let starý most

Po zřícení mostu začal v okolí unikat plyn v důsledku přerušení potrubí, únik se však podařilo brzy zastavit. Příčina zborcení asi 50 let staré stavby podle Jonese nebyla ihned jasná, na místo mířil tým vyšetřovatelů amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB). Starosta Pittsburghu Ed Gainey médiím řekl, že naposledy byl most kontrolován v září loňského roku.

Most stál jen několik kilometrů od místa, kde je dnes na programu projev prezidenta Bidena o jeho ekonomických plánech včetně obřího infrastrukturního balíku v hodnotě asi bilionu dolarů (21,9 bilionu korun). Několikaletý investiční plán loni prošel Kongresem hlasy obou hlavních politických stran v USA a podle AP zahrnuje i přibližně 1,6 miliardy dolarů určených na údržbu mostů ve státě Pensylvánie.

Prezidentova mluvčí dnes na twitteru uvedla, že Biden byl o incidentu na východě Pittsburghu informován a že jeho návštěva se odehraje podle původního plánu. Následně však Bílý dům oznámil, že do programu cesty byla přidána návštěva zříceného mostu. Prezident podle Psakiové o věci mluvil se starostou Gaineym i s guvernérem Pensylvánie Tomem Wolfem.

ČTK

Tagy investice do infrastruktury v USA Pittburgh USA
40 komentářů