V Pardubicích se srazily expres RegioJetu s nákladním vlakem, čtyři cestující zemřeli

Srážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekce

Provoz na koridoru je zastaven, oba strojvedoucí nehodu přežili.

Provoz na hlavním železničním koridoru v Pardubicích stojí po noční srážce vlaků. Ve 22:45 se ve stanici srazil mezinárodní expres RegioJetu mířící z Prahy do ukrajinského Čopu s nákladním vlakem společnosti ČD Cargo. Čtyři lidé zahynuli, zhruba dvacet dalších bylo zraněno.

O události informoval mluvčí Hasičů Správy železnic Martin Kavka. Došlo k ní u nově zřízené zastávky Pardubice-centrum, provoz v celém pardubickém uzlu je přerušen.

Obrazem: Dronové záběry ukazují ničivou sílu tragické srážky vlaků v Pardubicích

Na místě zasahoval vrtulník, srážku vyšetřuje Drážní inspekce, která má na místě osm lidí.

Kvůli kolapsu dopravy zřídila Správa železnic informační telefonní linku pro veřejnost 950 570 805. RegioJet aktuálně zřídil krizovou telefonní linku 222 222 221, na kterou se mohou obracet lidé s dotazy. Linka je dostupná kromě češtiny a slovenštiny také v ukrajinštině.

Kolaps železniční dopravy po nehodě v Pardubicích. Provoz se rozjíždí po jedné koleji rychlostí 10 km/h

Podle rezervačního systému měl vlak RegioJetu 13 vozů. Dle záběrů z nehody je několik z nich silně poškozeno. Oba strojvedoucí nehodu přežili. „Jeden z vozů je vážně poškozený. Zasahují všechny složky IZS. Záchranka, hasiči, policie,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Podle již potvrzených informací projel návěst stůj strojvedoucí RegioJetu. Odhadovaná škoda u soukromého dopravce je 50 milionů korun, ČD Cargo ji odhadlo na 60 milionů korun. Podle stránek Správy železnic bude provoz zastaven do 12. hodiny. K nehodě došlo jen pár dnů poté, co Správa železnic slavnostně dokončila modernizaci pardubické stanice. Ta měla přinést i větší bezpečnost.

Do Pardubic dorazil majitel RegioJetu Radim Jančura a další zaměstnanci dopravce. „Chci za sebe a RegioJet vyjádřit obrovskou lítost nad touto tragickou událostí, zejména pak nad ztrátou lidských životů. Hlubokou soustrast všem jejich blízkým,“ říká Radim Jančura majitel společnosti RegioJet. „Velmi nás to mrzí. Hluboce se omlouváme zraněným a všem, koho se nehoda jakkoli dotkla. Jsme připraveni poskytnout jim maximální podporu a odškodnění. Uděláme vše pro řádné vyšetření události a v návaznosti na to přijmeme odpovídající opatření,“ dodává Radim Jančura, majitel společnosti.

Průběžně aktualizujeme.
Srážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaku RegioJetu s nákladním vlakem ČD Cargo. Foto: Jiří Sejkora / x.comSrážka vlaku RegioJetu s nákladním vlakem ČD Cargo. Foto: Karel Kilián / x.comSrážka vlaku RegioJetu s nákladním vlakem ČD Cargo. Foto: Karel Kilián / x.comSrážka vlaku RegioJetu s nákladním vlakem ČD Cargo. Foto: Jiří Sejkora / x.comSrážka vlaku RegioJetu s nákladním vlakem ČD Cargo. Foto: Jiří Sejkora / x.comSrážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekce
Tagy ČD Cargo mimořádná událost RegioJet srážka vlaků srážka vlaků Pardubice srážka vlaků v Pardubicích
565 komentářů