V Pardubicích po 16 letech mění odbavovací systém v MHD, půjde platit kartou

Trolejbus Škoda 32Tr ve vozovně DPMP. Foto: Dopravní podnik města Pardubic.Trolejbus Škoda 32Tr ve vozovně DPMP. Foto: Dopravní podnik města Pardubic.

Ke kompletní výměně dojde do konce března, v MHD bude platit i IN karta Českých drah.

Dopravní podnik města Pardubic začal tento týden s kompletní výměnou odbavovacího systému ve vozidlech městské hromadné dopravy. Současně dojde i k výměně Pardubické karty, nově bude možné jízdenky nakupovat také bezkontaktními platebními kartami.

K výměně odbavovacích strojků dochází po 16 letech. Novou Pardubickou kartu budou moci cestující i nadále využít jako elektronickou peněženku a nosič časových jízdenek a zároveň i jako nosič časových kuponů Vydis. Kromě placení jízdného platebními kartami bude možné použít i elektronickou peněženku na IN kartě ČD a Iredo kartě. Součástí změn je i mobilní aplikace, která bude sloužit jako úložiště virtuální časové jízdenky.

DPMP zprovozní také e-shop na nákupy časových jízdenek nebo online žádost o výrobu Pardubické karty. „První nové terminály budou nainstalovány do vozidel MHD v únoru a do konce března by jimi měla být vybavena všechna vozidla,“ řekla mluvčí DPMP Jitka Malínská.

Vozidla s novým odbavovacím systémem budou označena

Po dobu montáží se cestující v provozu setká jak s vozidly s novým odbavovacím systémem, tak s vozidly se systémem původním. Vozidla s novým odbavovacím systémem budou výrazně označena velkým písmenem „N“ na předním displeji vozidla, před číslem linky a na dveřích daného spoje. Zároveň bude docházet v předem daných časových fázích k přechodu od stávající Pardubické karty k nové Pardubické kartě a k dalším možným způsobům odbavení.

Pro cestující se stávající Pardubickou kartou s platným časovým kupónem se v tomto období nic nemění. Během výměny terminálů ve vozidlech bude možné stávající Pardubickou kartu s časovým kupónem použít i při nástupu po 20. hodině u obou typů terminálů.

Cestující, kteří se odbavují pomocí elektronické peněženky, mohou v přechodném období únor–březen tento způsob odbavení využívat pouze ve vozidlech s původním odbavovacím systémem. Taková možnost bude do 31. března, kdy budou již novými terminály osazena všechna vozidla.

Ve vozidlech s novým odbavovacím systémem již nebude možné odbavení pomocí elektronické peněženky na původní Pardubické kartě. Úhradu jízdného bude možné během přechodného období provést zakoupením papírové jízdenky. Ty budou v období 8. 2. – 31. 3. 2021 přestupní, s platností 45 min. od jejich označení ve vozidle. Nově bude možné provést úhradu jízdného bezkontaktní platební kartou VISA a Mastercard. Využít mohou také SMS jízdenku nebo aplikaci SEJF.

Tagy Dopravní podnik města Pardubic DPMP MHD odbavovací systém pardubice
82 komentářů