V Pardubicích je hotová nová zastávka u centra, prodlouží do ní vlaky od Hradce Králové

Nová zastávka Pardubice centrum. Foto: Pardubice.euNová zastávka Pardubice centrum. Foto: Pardubice.eu

Zastávku denně obslouží 48 vlaků.

Správa železnic dokončila budování nové zastávky Pardubice centrum. Cestujícím začne sloužit od 9. června, kdy sem budou prodlouženy některé vlaky od Hradce Králové a ve špičce i z Chrudimi.

O termínu otevření informovalo město v tiskové zprávě. „Nová zastávka má za cíl výrazně zlepšit dopravní obslužnost města, což je zásadní nejen pro místní obyvatele, ale také pro návštěvníky a zaměstnance zdravotnického střediska, které se nachází v bezprostřední blízkosti zmiňované stanice,“ komentoval vznik zastávky primátor města Jan Nadrchal. Podle něj může v lokalitě vzniknout i nová čtvrť.

Zastávka vznikla u podchodu, který propojuje Sladkovského a Rokycanovu ulici. Do podchodu ústí nový tubus, kterým se cestující na nástupiště dostanou. Přijít budou moci také po přístupové cestě z ulice Jana Palacha.

Zastávku denně obslouží celkem 48 vlaků. Půjde o osobní a spěšné vlaky z/do Hradce Králové a ve špičce také z/do  Chrudimi. Město na stavbu přispělo symbolickým milionem korun.

Zastávku Pardubice centrum bude tvořit oboustranné nástupiště o délce 140 metrů a šířce téměř devět metrů mezi dvěma novými kolejemi. Přístup cestujícím zajistí kryté šikmé chodníky široké tři metry. Výška nástupiště umožní pohodlný nástup do moderních vlakových souprav. Projekt zahrnuje také přístřešky, lavičky a osvětlení peronu včetně přístupových cest, stejně jako instalaci informačního a orientačního systému, rozhlasu a kamerového systému.

Zakázku na stavbu získalo za 54 milionů korun sdružení firem Eurovia CS a Chládek a Tintěra, Pardubice.

Tagy Správa železnic zastávka Pardubice centrum
72 komentářů