V Ostravě vyjíždí poprvé v české MHD dvoupodlažní autobus

Dvoupodlažní autobus Scania pro Dopravní podnik Ostrava. Foto: DPODvoupodlažní autobus Scania pro Dopravní podnik Ostrava. Foto: DPO

Autobusy budou zatím jezdit mezi Porubou a průmyslovou zónou v Hrabové.

Městská hromadná doprava v České republice zažije zítra premiéru. Poprvé bude na běžné lince nasazen dvoupodlažní autobus.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) zítra nasazuje své dva nové nízkopodlažní autobusy Scania. DPO je nasadí na linku 78. Podle mluvčí DPO Karolíny Hřivnáč Ryckové vyjede první autobus na oběhu kurzu 78 /401 ze zastávky Hrabůvka, Benzina, odpolední oběh pak začíná z Opavské v Porubě ve 13:59. Na jaře by měly začít autobusy jezdit na lince 88 mezi ZOO a Dolním centrem Vítkovice.

Podle původních plánů měly nové autobusy od Scanie jezdit už v červenci, dodání ale zpozdila pandemie koronaviru. „Pevně věřím, že se oba doubledeckery brzy stanou dalším symbolem Ostravy a že si je naši pravidelní cestující i turisté oblíbí,“ řekl generální ředitel DPO Daniel Morys. Autobusy budou jezdit na zemní plyn.

DPO se po dohodě s vedením ostravské zoo rozhodl, že ostravské doubledeckery budou na počest nedávno zesnulého ředitele zoo Petra Čolase zdobit fotografie lemura Sclaterova a orlosupa bradatého. Jde o druhy, na jejichž záchraně se zesnulý ředitel dlouhodobě podílel.

Nové autobusy jsou 4 metry vysoké, klimatizované bude spodní podlaží včetně stanoviště řidiče. Autobus je vybaven mechanickou plošinou pro invalidní vozík, Wi-Fi připojení bude v obou podlažích. Za každý autobus zaplatil DPO necelých 14,5 milionu korun.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO dvoupodlažní autobus Scania Top
30 komentářů