V Ostravě se lidé složili na zachování dočasné pěší zóny, městský obvod letos odmítl opakované přeznačení podpořit

Havlíčkovo nábřeží v centru Ostravy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýHavlíčkovo nábřeží v centru Ostravy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

V minulosti přehlížená část Ostravy se za poslední roky stala vyhledávaným místem k trávení volného času.

Dobrovolnický neziskový projekt dočasně vytvářené pěší zóny „Malá Kodaň“ na Havlíčkově nábřeží v Ostravě pro letošek odmítl finančně podpořit městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz. Ten totiž dva roky po sobě hradil uzavření nábřeží značkami.

Místostarosta David Witosz deníku Právo uvedl, že šlo dohromady asi o 300 tisíc korun, což radnice brala jako podporu podniků. Podle něj se však projekt ukázal jako životaschopný a jeho provoz tak ponechal na bedrech podniků.

Spolek a podniky, které za projektem stojí, však podle svých slov na hrazení nákladů spojených s dočasným přeznačením nemají. Rozhodli se proto vyhlásit sbírku na crowdfundingovém portále HitHit.com s cílem vybrat 200 tisíc korun. Tolik bude služba každotýdenního dopravního přeznačování stát. Spolu s náklady na kampaň to má vystačit na 11 letních víkendových uzavírek. Po necelém měsíci od zahájení sbírky oznámili její autoři na Facebooku, že byla úspěšná a potřebnou částku se podařilo vybrat.

Již za rok by se mohlo místo autům uzavřít natrvalo

„Dnes jsme podali potřebné žádosti o uzavírky, zábory a všelijaká povolení. Z 80 % máme hotov hudební program na pátky a začínáme komunikovat s externími pořadateli, zdali by chtěli zabydlet nábřeží svou akcí. První uzavírkový víkend se uskuteční 7. až 9. července a ten poslední 15. až 17. září. Ostrava ukázala, že jí na nábřeží opravdu záleží. Je to krásný impulz pro vybudování nábřežního korza, které si naše město zaslouží,“ uvedli autoři sbírky.

I letos tak v Ostravě nebude během letních víkendů chybět ničím nerušené napojení procházkových tras z Masarykova náměstí k Slezskostravskému hradu, parkům a výstavišti Černá louka. Z prostoru u řeky Ostravice je navíc výhled na most Miloše Sýkory a budovu Slezskoostravské radnice. V minulosti přehlížená část Ostravy se za poslední roky stala velmi vyhledávaným místem k trávení volného času.

Už v příštím roce by se přitom místo mohlo autům uzavřít nastálo. Nábřeží sice údajně není možné přetvořit na pěší zónu, stačit by však mohl trvalý zákaz průjezdu automobilům, aby bylo možné venkovní akce na nábřeží pořádat s minimálními náklady na změny dopravního značení.

Tagy Havlíčkovo nábřeží Malá Kodaň Moravská Ostrava a Přívoz ostrava pěší zóny
18 komentářů