V Ostravě kvůli horku častěji kontrolují tramvajové tratě

Tramvaje v Ostravě. Foto: DPOTramvaje v Ostravě. Foto: DPO

Počet klimatizovaných vozidel v ostravské MHD vytrvale roste.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) kvůli vlně veder rozhodl o častější kontrole tramvajových tratí, především v úsecích se zvýšenou rychlostí. Jedním z opatření je i intenzivnější kontrola klimatizací ve vozidlech.

DPO o nových opatřeních informoval v tiskové zprávě. Podle dopravce jen letos přibude výrazně více vozidel s klimatizací. Konkrétně půjde o 24 nových klimatizovaných elektrobusů (v provozu již 8) a 51 tramvají: 35 nových vozů Škoda 39T (v provozu již 12) a 16 klimatizovaných stávajících vozů VarioLF v rámci modernizace. Současně jsou postupně vyřazovány některé starší vozy bez klimatizace.

Dlouhodobě jsou všechny nové vozy, které DPO pořizuje, klimatizované. Klimatizace jsou také instalovány do vozů stávajících, v rámci modernizací. Možná to překvapí, ale před šesti lety neměl klimatizaci salonu žádný vůz. Dnes jsme úplně jinde. Například na konci letošního roku budeme mít klimatizovanou více než polovinu všech autobusů,“ uvádí Daniel Morys předseda představenstva a generální ředitel DPO.

Současně roste počet klimatizovaných kabin řidičů. Na konci letošního roku budou mít klimatizovaný prostor pro řízení vozu všechny autobusy a více než polovina tramvají a trolejbusů.

Na všech linkách je pro řidiče zajištěn vždy alespoň na jedné z konečných přístup k pitné vodě. Větší konečné jsou vybaveny také lednicemi a výrobníky chlazené perlivé vody nebo aquamaty. Ve většině autobusů mají řidiči k dispozici také autochladničku. K tomu zaměstnavatel v létě namátkově rozváží chlazené nápoje řidičům přímo do jejich kabin.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO
6 komentářů