V Ostravě finišují s rozsáhlou rekonstrukcí dvou zastávek, jedna zaujme netradičním designem

Zastávka Dřevoprodej po rekonstrukci. Foto: Ostrava - Jiří ZerzoňZastávka Dřevoprodej po rekonstrukci. Foto: Ostrava - Jiří Zerzoň

Podchody na obou zastávkách vedou pod frekventovanými komunikacemi, oba již byly v dezolátním stavu.

S významnou modernizací dvou zastávek i přilehlých podchodů finišují v těchto dnech na Místecké a Plzeňské ulici v Ostravě. Bezpečnější a bezbariérový prostor nabídnou cestujícím zrekonstruované zastávky Dřevoprodej a Tylova. Obě se nacházejí na frekventovaných komunikacích a měly za sebou téměř půl století existence bez výraznějších zásahů, což se výrazně projevilo na jejich stavu. To je však dnes již minulostí. Cestující se mohou těšit na prosvětlené podchody, které v jarních měsících ještě oživí mural, atraktivní zastávkový mobiliář, digitální jízdní řády i bezbariérové přístupy.

Ostudný a naprosto zdevastovaný podchod pod ulicí Místeckou na zastávce Dřevoprodej oživil návrh Ateliéru 38. Radnice připravovala projekt rekonstrukce s cílem ukázat, že i běžné městské prostory mohou získat jedinečný design. Stavební práce trvaly téměř rok. Aktuálně jsou uskutečňovány poslední úkony, nutné ke zprovoznění podchodu a autobusové zastávky ve směru Ostrava-centrum, které je nyní plánováno do druhé půlky března. Kompletní rekonstrukce obsáhla proměnu podchodu a vyřešila neutěšenou situaci v době deštivého počasí, kdy se na podlaze dlouhodobě držela voda.

Atypické přístřešky podle návrhu Ateliéru 38

Práce zahrnovaly rekonstrukci přilehlých nástupišť, zastávkových přístřešků s designovým osvětlením a zřízení nového úrovňového přechodu pro cestující mezi tramvajovými nástupišti. Náklady na rekonstrukci dosáhly 71,73 milionu korun bez DPH. Cestující se mohou těšit na kompletní zbrusu nový mobiliář s atypickými přístřešky. Rekonstrukce se dočkalo také veřejné osvětlení a dešťová kanalizace. Pro zvýšení bezpečí cestujících je lokalita doplněna kamerovým systémem v podchodu. Neschází bezbariérové přístupy, vysazeny byly keře a další vegetace, kterou doplňují kamenné solitéry.

Bezbariérová Tylova

Projekt pro rekonstrukci zastávky Tylova připravoval městský obvod. Komplexní rekonstrukce tramvajového podchodu byla zahájena na konci dubna 2022 a vyžádala si náklady ve výši přesahující 35 milionů korun bez DPH. Provoz na zastávce byl obnoven 5. března. Výstavba původního podchodu byla realizována v roce 1976. Objekt tak nesl stopy opotřebení, nedisponoval rampami pro sjezd kočárků a nebyl bezbariérový. Bezbariérovost zajistil nový výtah. Nástupiště jsou doplněna o elektronický zastávkový systém a osazena také novými přístřešky. Důraz je kladen na bezpečnost cestujících, lokalita bude opatřena kamerovým systémem.

Narozdíl od zastávky Dřevoprodej byl projekt rekonstrukce zastávky Tylova připravován standardně, tedy bez unikátního a designově atraktivního návrhu. Městský obvod Ostrava-Jih má celkem čtrnáct podchodů, což je nejvíce v Ostravě. Podchod na zastávce Tylova bude již v příštím roce sloužit jako průchod k Mistrovství světa v hokeji. V nejbližších letech by měly následovat rekonstrukce podchodů Dolní a Hulvácká.

Zastávka Dřevoprodej před rekonstrukcí.
Foto: Ostrava - Adolf HorsinkaZastávka Dřevoprodej před rekonstrukcí.
Foto: Ostrava - Adolf HorsinkaZastávka Dřevoprodej před rekonstrukcí.
Foto: Ostrava - Adolf HorsinkaZastávka Dřevoprodej po rekonstrukci.
Foto: Ostrava - Jiří ZerzoňZastávka Dřevoprodej po rekonstrukci.
Foto: Ostrava - Jiří ZerzoňZastávka Dřevoprodej po rekonstrukci.
Foto: Ostrava - Jiří ZerzoňZastávka Dřevoprodej po rekonstrukci.
Foto: Ostrava - Jiří ZerzoňPodchod na zastávce Dřevoprodej krátce před dokončením. Foto: Zuzana BajgarováZastávka Tylova po rekonstrukci.
Foto: Ostrava - Adolf HorsinkaZastávka Tylova po rekonstrukci.
Foto: Ostrava - Adolf HorsinkaZastávka Tylova po rekonstrukci.
Foto: Ostrava - Adolf HorsinkaZastávka Tylova po rekonstrukci.
Foto: Ostrava - Adolf Horsinka
Tagy dopravní podnik ostrava DPO Dřevoprodej Místecká ostrava Plzeňská Tylova
26 komentářů