V Opavě začala sériová výroba nakládacích plošin pro letiště

Letištní technika z Ostroje. Foto: OstrojLetištní technika z Ostroje. Foto: Ostroj

Do Opavy se přesunula kompletní výroba plošin společnosti Oshkosh AeroTech.

Opavská strojírenská společnost Ostroj zahájila sériovou výrobu nakládacích plošin pro letiště. Jde o výsledek spolupráce s americkou společností Oshkosh AeroTech, která patří mezi významné výrobce pozemní techniky pro letiště.

O zahájení produkce informovala v tiskové zprávě. Společný projekt zahrnuje převod komplexní výroby nakládacích plošin do opavského výrobního závodu. V roce 2024 by jich měli v Opavě vyrobit celkem 20.

Jde o výsledek desetileté spolupráce s firmou, která se dříve jmenovala JBT AeroTec. „Naplno jsme sériovou výrobu nakládacích plošin rozjeli ve druhé polovině letošního roku. Do konce roku 2024 je naším cílem dosáhnout výroby šesti plošin měsíčně,“ popisuje Aleš Martínek, generální ředitel Ostroj.

Letištní nakládací plošiny CLT-8 zajišťují zvedání, spouštění a přepravu kontejnerů LD-2/3. Usnadňují tím manipulaci s nákladem na letištích. Každá plošina je složená ze čtyř hlavních částí – rámu, plošiny, vnějších a vnitřních nůžek.

Podle ředitele divize Strojírna společnosti Ostroj Marka Jandačky jde o projekt s velkou přidanou hodnotou. „Nezahrnuje totiž pouze výrobu velkých svařenců, ale kompletní montáž mechanických, hydraulických a elektrických komponentů včetně finálního odzkoušení provozuschopnosti výrobku,“ dodal Jandačka. Z Opavy zamíří hotové výrobky již přímo na různá letiště po celém světě.

Pro Ostroj jde současně o vstup do nového průmyslového segmentu. „Letecká doprava je rostoucím odvětvím s neustálou poptávkou po kvalitní letištní technice. Zvlášť po covidové krizi, během které se zastavily veškeré investice do vybavení letišť, došlo v poslední době ke značnému oživení poptávky,“ dodal Martínek.

Letištní technika z Ostroje. Foto: OstrojLetištní technika z Ostroje. Foto: OstrojLetištní technika z Ostroje. Foto: OstrojLetištní technika z Ostroje. Foto: Ostroj
Tagy nakládací plošina Oshkosh AeroTech Ostroj
23 komentářů