V Olomouckém kraji začaly jezdit první dva RegioPantery, za rok se přesunou na Ostravsko

Dvouvozová jednotka RegioPanter v Olomouci. Pramen: České dráhyDvouvozová jednotka RegioPanter v Olomouci. Pramen: České dráhy

Nové RegioPantery postupně nahradí dosluhující jednotky řady 460 a klasické soupravy s elektrickou lokomotivou.

Olomoucký kraj má první dvě nové elektrické jednotky RegioPanter; dnes začaly jezdit na nově elektrifikované trati z Olomouce přes Uničov do Šumperka. Do konce roku převezmou České dráhy od výrobce Škoda Group další dvě jednotky, pátá dorazí do Olomouckého kraje v lednu.

Olomoucký kraj ale není finální destinací těchto dvouvozových jednotek řady 650. V Olomouci a okolí budou nasazeny dočasně, za rok se přesunou do Moravskoslezského kraje. Pro Olomoucký kraj totiž České dráhy v následujících dvou letech obdrží 27 třívozových RegioPanterů řady 640.

České dráhy nasazují na trať 290 Olomouc – Uničov – Šumperk v první fázi dvouvozové RegioPantery a elektrické lokomotivy řady 362 s klasickou soupravou. Jde o přechodné období do doby dodání nových třívozových jednotek.

První dodávka jednotek RegioPanter řady 640 se očekává v průběhu dubna 2023, kompletní nasazení těchto jednotek na trati z Olomouce do Šumperka by mělo být završeno v červnu 2023.

V následujících měsících postupně dodávané třívozové RegioPantery zajistí provoz na všech elektrifikovaných regionálních linkách v Olomouckém kraji. Nahradí dosluhující jednotky řady 460 a klasické soupravy s elektrickou lokomotivou.

Olomoucká jednotka 460, interiér. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářOlomoucká jednotka 460 bude nahrazena novými RegioPantery. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Olomoucký kraj – tratě v elektrické trakci:

Zábřeh na Moravě – Přerov,
Přerov – Hranice na Moravě – Bohumín,
Hranice na Moravě – Valašské Meziříčí – Vsetín,
Přerov – Nezamyslice – Vyškov na Moravě,
Nezamyslice – Olomouc hl. n.,
Zábřeh na Moravě – Šumperk – Kouty nad Desnou, Petrov nad Desnou – Sobotín,
Olomouc – Uničov – Šumperk.

Tagy České dráhy olomouc - uničov - šumperk Olomoucký kraj RegioPanter
87 komentářů