V Olomouci zdraží po dvou letech MHD, změna se dotkne především krátkodobých jízdenek

Tramvaj v Olomouci. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýTramvaj v Olomouci. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

K úpravě tarifu dojde od září. Cena základní jízdenky v předprodeji nebo mobilní aplikaci vzroste o dvě koruny, zlevněné jízdné bude dražší o korunu.

Cestující v olomoucké městské hromadné dopravě musí od 1. září počítat se zdražením jízdného. Jak uvádí Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) na svých internetových stránkách, změna se dotkne především krátkodobých (jednotlivých) jízdních dokladů. Na měsíční, čtvrtletní a ostatní dlouhodobé kupóny dopadne méně.

Základní jízdenka v předprodeji, tedy v prodejnách, trafikách a automatech, případně v mobilní aplikaci, zdraží ze současných 18 korun na 20 korun. Zlevněné jízdné bude dražší o korunu. Namísto 9 korun vyjde na 10 korun. Cena SMS jízdenky bude činit 22 korun. Upravený ceník počítá se zachováním bezplatné přepravy dětí do 6 let a doprovodu dětí do 3 let, cestujícím od 65 let i držitelům průkazu ZTP a ZTP-P včetně průvodce. U juniorů se zvyšuje věkový limit pro poskytnutí slevy na základním jízdném z 6–15 let na 6–18 let.

DPMO vedly k úpravě tarifu plánované investice do elektrifikace autobusového provozu a obnovy tramvají, modernizace a opravy tramvajových tratí, pořízení nového odbavovacího systému a dalších smart technologií či očekávané navýšení ceny elektrické energie po ukončení fixace k 31. prosinci. Dopravní podnik se rovněž snaží zachovat dopravní obslužnost ve stávající podobě bez omezení.

Původně hrozilo ještě větší zdražení

Olomoucký dopravní podnik původně navrhoval jízdné 22 nebo 24 korun, Rada však rozhodla o postupném navyšování, které odráží rostoucí ceny vstupů a nároky na plánované investice. Olomoucká MHD je nejvíce dotovanou službou města. Vlastní výnosy DPMO činí pouze 30 %. Zbývajících 70 % kompenzuje město z vlastního rozpočtu, což je pro rok 2023 cca 405 milionů korun.

Ke změně tarifu v podobném rozsahu došlo v Olomouci naposledy v roce 2011. Úprava v roce 2020 se týkala pouze jednotlivých jízdenek a došlo naopak ke zlevnění ročního kupónu na MHD.

Tagy Dopravní podnik města Olomouce DPMO IDSOK jízdenky jízdné Olomouc zdražení jízdného
17 komentářů