Olomouc zdraží v MHD jednotlivé jízdné, zlevní naopak roční jízdenky

Tramvaj Vario LF v Olomouci. Foto: Autor: Radek Bartoš – Vlastní dílo, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2104586Tramvaj Vario LF v Olomouci. Foto: Autor: Radek Bartoš – Vlastní dílo, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2104586

Po devíti letech zdraží jízdné v olomoucké městské hromadné dopravě. Nový ceník počítá se zdražením jednotlivé jízdenky ze 14 na

Po devíti letech zdraží jízdné v olomoucké městské hromadné dopravě. Nový ceník počítá se zdražením jednotlivé jízdenky ze 14 na 18 korun, naopak zlevní celoroční jízdenka. Dopravní podnik města Olomouce slibuje navíc od příštího roku možnost platby jízdenek v dopravních prostředcích kartou.

Olomouc má ze všech krajských měst dosud nejlevnější jednotlivou jízdenku, za 14 korun může cestující jet 40 minut ve všední dny a hodinu o víkendech. „Cílem změn je motivace k nákupu časových jízdenek,“ uvedlo město v tiskové zprávě.

Stejná zůstane nadále cena SMS jízdenky. Cena za celoroční jízdné se sníží ze současných 3 200 na 2 950 korun. „Jde o kroky, které směřují k postupné modernizaci Dopravního podniku města Olomouce,“ komentoval změny předseda dozorčí rady Dopravního podniku města Olomouce Josef Kaštil. Úprava jízdného v zóně 71 Olomouc předchází zároveň připravované druhé etapě moderního odbavování cestujících. „Dozorčí rada dopravního podniku už schválila také zadávací dokumentaci na elektronický odbavovací systém v autobusech a tramvajích,“ doplnil Kaštil.

Úprava tarifu srovnává od 1. dubna 2020 cenu platby papírovou jízdenkou a úhradu jízdného prostřednictvím platby SMS. Obě přijdou na 18 korun. Naopak doplňkový prodej jízdenek u řidiče se prodraží. „Důvodem je motivace k preferenci nákupu prostřednictvím jízdenky SMS nebo nákupu v automatech a předprodeji. Ovlivňuje to plynulost dopravy a rychlost odbavení cestujících,“ objasnil předseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Jaromír Machálek. Doplňkový prodej jízdenek u řidiče se změní ze stávajících 20/10 na 30/15 Kč.

Tagy Dopravní podnik města Olomouce DPMO
25 komentářů