V Olomouci začala stavba dalšího úseku Jantarové cyklostezky podél Bystřice

Stavba nové cyklostezky v Olomouci. Foto: Olomouc.euStavba nové cyklostezky v Olomouci. Foto: Olomouc.eu

Město doufá, že nový úsek využijí i lidé při cestě do zaměstnání.

Do června vyroste v Olomouci dalších 710 metrů části takzvané Jantarové cyklostezky, která propojí podél řeky Bystřice městské části Hodolany a Bystrovany.

Stavba nového úseku již začala. Povede po levém břehu řeky Bystřice až k lávce, kde se na křižovatce ulic Lermontovova a Bystrovanská napojí na hotovou část Jantarové cyklostezky vedoucí do Bystrovan. Vyřeší i nebezpečné přejíždění frekventované Hodolanské ulice v místě vyústění ulice U Ambulatoria.

„Nový úsek o délce 710 metrů pokryje asfalt, doplní ji veřejné osvětlení, dopravní značení a mobiliář,“ popsal investiční náměstek primátora Martin Major. Podle něj dojde k obnově historické komunikace, která v této trase existovala, ale v osmdesátých letech ji přerušila stavba tramvajového mostu. Na její výstavbu směřují necelé 3 miliony z vlastních zdrojů města. „Zbytek pokryjí dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 6,3 milionu a Olomouckého kraje ve výši 1,4 milionu korun,“ uvedl náměstek primátora Matouš Pelikán.

Trasa nové části Jantarové cyklostezky v Olomouci. Foto: Olomouc.eu

Trasa nové části Jantarové cyklostezky v Olomouci. Foto: Olomouc.eu

Cyklostezka je součástí nadregionální cyklotrasy, které nese jméno podle obchodní cesty sloužící k transportu jantaru. „Protíná celou Evropu od severu, konkrétně od polského Gdaňsku až k chorvatské Pule na jihu, a je součástí celoevropské sítě cyklotras Eurovelo,“ připomněl městský cyklokoordinátor Stanislav Losert. Podle dat ze sčítačů po trase v pracovní dny projede 1 431 lidí, je tak důležitou stezkou pro cesty do práce. V dosahu budované cyklostezky je totiž v šesti průmyslových zónách cca 125 firem a zaměstnavatelů s minimálně 4 243 zaměstnanci.

Tagy Jantarová cyklostezka Olomouc
13 komentářů