V Norsku vyjely nejrychlejší vlaky v zemi, španělské jednotky se testovaly v Česku

Jednotka CAF Oaris pro Flytoget. Foto: CAFJednotka CAF Oaris pro Flytoget. Foto: CAF

Dopravce nakoupil nakonec méně jednotek, než původně plánoval. Neví, jak se vrátí poptávka po létání.

Společnost Flytoget zahájila ve čtvrtek provoz nových elektrických jednotek CAF Oaris, které nasadí na vlaky mezi letištěm Gardomoen u Osla, hlavním nádražím Oslo Central a městem Drammen. Půjde o dosud nejrychlejší vlaky na norské železnici.

Nové jednotky vyjely šest let poté, co si je Flytoget objednal u španělského výrobce CAF. Jezdí rychlostí až 245 kilometrů v hodině. Jednotky mají celkem 236 míst, jsou 102 metrů dlouhé. Jednotky jsou vybaveny automatickými sčítači cestujících, ti tak uvidí ještě před nástupem, jak je souprava plná. Detailněji jsou nové jednotky popsány na stránkách výrobce. Nahradí starší jednotky od AdTranz, které začaly na trati na letiště jezdit v roce 1998.

Celkem si dopravce pořídil osm těchto jednotek. Flytoget původně plánoval větší nákup těchto jednotek, nakonec ale kvůli nejistotě z vývoje počtu cestujících v letecké dopravě už první jednotku prodal norské společnosti Norske Tog.

Jednotky mají i českou stopu: v roce 2018 probíhalo jejich testování na železničním zkušebním okruhu ve Velimi.

Jednotka CAF Oaris pro Flytoget. Foto: CAFJednotka CAF Oaris pro Flytoget. Foto: CAFJednotka CAF Oaris pro Flytoget. Foto: CAFJednotka CAF Oaris pro Flytoget. Foto: CAFJednotka CAF Oaris pro Flytoget. Foto: CAFJednotka CAF Oaris pro Flytoget. Foto: CAF

https://www.youtube.com/watch?v=vA9lQkuJYJo

Tagy CAF CAF Oaris Flytoget Norsko
12 komentářů