V Německu začne platit volnější limit na THC u řidičů

Konopí seté. Autor: Skalle-Per Hedenhös – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82766847Konopí seté. Autor: Skalle-Per Hedenhös – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82766847

V případě konzumace alkoholu je možné v Německu beztrestně řídit až s 0,5 promile v krvi.

Řidiči v Německu již brzy budou moci usednout za volant s až 3,5 nanogramu THC na mililitr krevního séra. Příslušnou novelu zvyšující limity této omamné látky u motoristů už podepsal spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. K platnosti zákona tak už zbývá jeho zveřejnění ve věstníku.

V Německu dosud platil pro řidiče limit do jednoho nanogramu THC na mililitr krevního séra, což podle odborníků i kritiků znamenalo prakticky nulovou toleranci. Posunutí hranice na 3,5 nanogramu odpovídá podle expertů asi 0,2 promile alkoholu v krvi. V případě konzumace alkoholu je možné v Německu beztrestně řídit až s 0,5 promile v krvi.

Kombinovat konopí s alkoholem mají řidiči v Německu zapovězeno. Užívat konopí nesmí po dva roky ani začínající řidiči. Pokud řidiči hodnoty THC překročí, hrozí jim pokuta 500 eur (12.600 Kč) a měsíční zákaz řízení. Když zkombinují alkohol s konopím, bude pokuta činit 1000 eur (25.200 Kč).

Německo od dubna částečně zlegalizovalo rekreační užívání konopí, jehož je THC hlavní psychoaktivní složkou. Dospělí lidé u sebe mohou beztrestně držet 25 gramů konopí, doma pak mohou mít uloženo dohromady až 50 gramů. K získání konopí je možné pěstovat nejvýše tři rostliny.

V Česku je na rozdíl od Německa legální užívání konopí jen pro léčebné účely. Předepisovat ho mohou lékaři například pacientům s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS. Pro řidiče v Česku je beztrestný limit do dvou nanogramů THC.

Tagy Německo THC v dopravě
6 komentářů