V Německu začala platit nová jízdenka na neomezené cestování, Deutsche Bahn kvůli zájmu spadl web

Berlín- Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBerlín- Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Jízdenku má už přes tři miliony cestujících.

Lidé v Německu mohou od dnešního dne využívat novou jízdenku na neomezené cestování městskou a regionální veřejnou dopravou. Jízdenka Deutschland-Ticket umožní lidem za 49 eur na měsíc přestat řešit různé tarify a má pomoci dostat do veřejné dopravy více lidí namísto individuální automobilové dopravy.

Zájem o jízdenku podle očekávání gradoval poslední dny. Zatímco ještě na počátku minulého týdne Svaz dopravních podniků (VDV) uváděl 750 tisíc prodaných jízdenek, aktuálně je prodáno přes tři miliony kusů. Odhady počítají s tím, že by si ji mohlo koupit až šest milionů uživatelů, optimisté mluví o 17 milionech.

Jízdenka neplatí v dálkových vlacích (až na pár výjimek). Pro cestující přináší zásadní zjednodušení při nákupu jízdních dokladů, nemusejí už řešit tarifní džungli desítek dopravních svazů v Německu. Lidé nechali nákup na poslední chvíli, což ukazují komplikace webu Deutsche Bahn. Dopravce na svých stránkách upozornil, že kvůli vysoké poptávce nemusí jít jízdenku koupit.

Jízdenka se prodává jako měsíční předplatné s možností zrušení. Na rozdíl od devítieurorové jízdenky v loňském roce se nečekají podobně přeplněné vlaky. Velká část cestujících za jízdenku zaplatí ještě méně. Zaměstnavatelé mohou uplatnit příspěvek na jízdenku jako daňově uznatelný náklad, cestující tak zaplatí jen 34,30 eur.

Spolková vláda bude poskytovat až do roku 2025 na jízdenku ročně 1,5 miliardy eur (35,2 miliardy Kč), stejnou částku pak doplatí spolkové země. O platbách na další roky rozhodnou vláda a regiony později, až fungování lístku vyhodnotí.

Jízdenka bude v nabídce jako předplatné, objednat si ji musí cestující vždy do 25. dne v měsíci, aby platila následující měsíc. Vypovědět ji je nutné do 10. dne v měsíci, aby další měsíc již neplatila. Využít ji mohou i čeští občané.

Tagy Deutschland-Ticket Deutschlandticket jízdenka za 49 eur Německo
43 komentářů