V mýtném je zaregistrováno přes 80 tisíc aut, zaostávají malí dopravci a Poláci

Kamion, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKamion, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Dopravci zaevidovali za čtyři týdny od spuštění registrací do nového mýtného systému 82 tisíc vozidel. Uvedl to dnes nastupující provozovatel

Dopravci zaevidovali za čtyři týdny od spuštění registrací do nového mýtného systému 82 tisíc vozidel. Uvedl to dnes nastupující provozovatel mýtného, firma CzechToll. Disciplinovanější jsou přitom velké dopravní firmy, které vesměs platí na fakturu až dodatečně (post-paid). Z nich se registrovala už polovina. U malých dopravců využívajících předplatného (pre-paid) tak učinilo jen pět procent z celkového očekávaného množství. Celkem se počítá se zhruba 450 tisíci palubních jednotek.

Obavy z nedostatečného zájmu o registraci má CzechToll zejména u dopravců z Polska. Ti mají aktuálně ve svých vozidlech přibližně 117 tisíc tuzemských palubních jednotek, které fungují v současném mikrovlnném systému firmy Kapsch. Do nového satelitního systému přitom Poláci zaregistrovali zatím jen 15 tisíc vozidel.

„Systém registrací na obchodních místech je jednoduchý a rychlý. I proto apeluji na dopravce, aby déle nečekali a zajistili si nové palubní jednotky co nejdříve. S podobnou výzvou se obrátím v tomto týdnu na ministry dopravy v zemích, kde mají prozatím dopravci o registrace jen minimální zájem,“ uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík, který si dnes cvičně v centrále Hospodářské komory registroval kamion a vyzvedl palubní jednotku.

Šéf CzechTollu Matej Okáli dopravce varoval před frontami, které se mohou v případě otálení na přelomu listopadu a prosince na výdejních místech tvořit. Všechny informace k novému systému jsou k nalezení i v mýtné sekci deníku Zdopravy.cz.

Tagy czechtoll kamiony mýtné registrace
1 komentář