V Liberci začíná rozšiřování propustku pod kolejemi. Zmizí jedna z ostud města

Vizualizace podchodu pod kolejištěm libereckého nádraží. Přístup z ulice 28. října. Foto: KAM LiberecVizualizace podchodu pod kolejištěm libereckého nádraží. Přístup z ulice 28. října. Foto: KAM Liberec

Město poprvé ukázalo i budoucí podobu podchodu. Budování vypukne téměř tři měsíce po slavnostním zahájení stavby.

V Liberci začíná tento víkend kácením zeleně velká proměna propustku pod kolejištěm libereckého nádraží, který vede k aréně a několika školám. Jeho rozšíření a vybudování bezbariérového přístupu vyjde na 63 milionů korun, zakázku získala společnost Strabag Rail.

Jde o společnou investici Správy železnic, města a kraje. Železniční provoz by neměl být nijak omezen, s úpravami provozu musejí po dobu stavby počítat řidiči, pěší a cestující MHD.

„Podchod bude prostorný, bude velmi dobře osvětlen, nikde se nenacházejí ostré rohy, schodiště bude velmi pohodlné a u přechodu vznikne větší rozptylový prostor pro bezpečně přecházení. Bude vybudována nová bezbariérová rampa a vnikne nový chodník podél ulice 28. října,“ popsal stavbu náměstek primátora Jiří Janďourek, který poprvé zveřejnil na svém facebookovém profilu i vizualizaci podchodu. Jeho šířka bude bude 5 metrů a výška 2,5 metru.

Propustek je pro svoji temnotu, nedostatečnou výšku a šířku považován za jednu z ostud Liberce.

Obchozí trasa, uzavření Doubské či 28. října

V rámci jednotlivých stavebních etap dojde k omezení dopravy na přilehlých komunikacích. Tento a nadcházející víkend dojde ke kácení dřevin, provoz bude v ulici 28. října řízen kyvadlově. 11. března začnou stavební práce. V Doubské ulici u čerpací stanice bude provoz zachován střídavě v jednom jízdním pruhu. Od 18. března až do 8. července bude Doubská v úseku mezi křižovatkou s Čechovou ulicí a čerpací stanicí zcela uzavřena. Od 25. března do 8. dubna bude omezen provoz v ulici 28. října a v křižovatce s Jeronýmovou ulicí. Provoz bude zachován v jednom jízdním pruhu a bude řízen světelnou signalizací.

Samotný podchod bude uzavřen 4. dubna, vznikne náhradní pěší koridor, oddělený svodidly v podjezdu v ulici 28. října u kruhového objezdu. Přes prázdniny bude zcela uzavřena ulice 28. října v místě před rekonstruovaným podchodem, a to včetně křižovatky s Jeronýmovou ulicí. Po tuto dobu bude změněn směr jízdy v ulici U Školy a zakázáno stání vozidel kvůli průjezdu autobusů.

Stavba omezí příjezd k aréně. Po celou dobu bude možný příjezd od kruhového objezdu, tedy Doubskou ulicí od České mládeže a sjezdem ze silnice I/14 od Jablonce nad Nisou. Autobus č. 17 bude k aréně přijíždět ze silnice I/14. Zpátky do centra bude jezdit Hanychovskou ulicí. Z důvodu prací může dojít k posunu zastávky Ul. 28. října.

V období od 29. června do 1. září 2024 pojede autobus tam i zpět Hanychovskou ulicí. Zastávky Ul. 28. října a Zimní stadion budou v tomto období zrušeny. Zastávka Aréna se dočasně přesune před křižovatku s ulicí U Školy.

Lidé s kladívky v propustku. Foto: Liberecký krajVizualizace podchodu pod kolejištěm libereckého nádraží.  Přístup z ulice 28. října. Foto: KAM LiberecPropustek pod kolejištěm libereckého nádraží. Foto: Liberec.czNávrh omezení dopravy okolo propustku. Foto: Liberec.czPodchod pod železniční tratí v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPodchod pod libereckým nádražím. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy liberec podchod pod libereckým nádražím Správa železnic Strabag Rail
38 komentářů