V Liberci poprvé uspěl Solaris, dodá deset kloubových autobusů na plyn

Autobus Solaris Urbino o délce 18 metrů. Foto: SolarisAutobus Solaris Urbino o délce 18 metrů. Foto: Solaris

Společnost Solaris vyhrála veřejnou soutěž na dodávku deseti nových kloubových autobusů pro Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou

Společnost Solaris vyhrála veřejnou soutěž na dodávku deseti nových kloubových autobusů pro Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). V ulicích krajského města by se nové autobusy měly objevit do konce letošního roku.

Vyplývá to z kontraktu zveřejněného v registru smluv. Za deset vozů zaplatí městská firma 79,75 milionů korun. DPMLJ počítá s financováním velké části nákupu z evropských dotací. Písemná zpráva zadavatele dosud nebyla na profilu zveřejněna, podle informací Zdopravy.cz byl Solaris jediným, kdo podal nabídku. To dokládá vyčerpané výrobní kapacity většiny autobusových značek.

Solaris uspěl v Liberci poprvé, dosud v něm žádné autobusy od polského výrobce vlastněného španělskou společností CAF nejezdí. Smlouvá neuvádí, o jaký model autobusu jde, vzhledem k nabídce výrobce je ale zřejmé, že půjde o Urbino 18.

Kvůli nedostatku financí musel DPMLJ v poslední době jít spíše cestou nákupu ojetých vozidel. Kloubové autobusy v Liberci příliš často nejezdily, v poslední době si jich sice DPMLJ několik pořídil, ale pouze ojeté: mercedesy z německého Schwerinu a karosy z pražského dopravního podniku, v ulicích Liberce jezdí i autobusy ze zlínského dopravního podniku.

„Jedná se o postupnou náhradu současných vozů s využitím uvolněných dotačních fondů EU,“ řekl při vypsání soutěže technický ředitel DPMLJ Ludvík Lavička.

Nové autobusy by měly jít na nejvytíženější linky, tedy například 12 do Rochlice a Pavlovic nebo na spoje do průmyslové zóny. DPMLJ současně ještě soutěží až dvacet autobusů na naftu.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ Solaris
20 komentářů