dkv-spojujeme

V kolínském přístavu o 400 metrů prodlužují vlečku, v Mělníku už je hotovo

Přístav Mělník s rozšířeným kolejištěm. Pramen: Swietelsky RailPřístav Mělník s rozšířeným kolejištěm. Pramen: Swietelsky Rail

V mělnickém přístavu byly za zhruba 190 milionů korun prodlouženy tři vlečkové koleje.

Kolínský přístav investuje zhruba 24 milionů korun do dostavby 400 metrů vlečkové koleje a instalace tří výhybek. Stavbu od prosince provádí společnost Swietelsky Rail, investorem je firma T-Port ze skupiny České přístavy. Hotovo má být v květnu.

„Máme za sebou teprve zřízení kotviště pro šíf a zahájení zemních prací. Pozoruhodné je, že zhruba 16 tisíc tun odtěžené zeminy se odveze po Labi ekologickou lodní dopravou,“ uvedl manažer projektu ze společnosti Swietelsky Rail Tomáš Valík.

Prodloužení vlečkové koleje má zvýšit propustnost překladiště kombinované dopravy, neboť budovaná kolej bude sloužit i překládce. „Význam kombinované dopravy spočívá v převedení nákladní silniční dopravy na dlouhých trasách na dopravu železniční,“ řekl Miloslav Černý, jednatel společnosti T-Port.

Pro společnost České přístavy skupina Swietelsky také v závěru loňského roku dokončila mnohem větší stavbu: ekologizaci kontejnerového terminálu a úpravy vlečkových kolejí v přístavu Mělník. Za zhruba 190 milionů korun zde byly prodlouženy tři vlečkové koleje a dostavěly se skladovací a manipulační plochy. Součástí prací byla i pevná jeřábová dráha pro tiché portálové jeřáby.

Akce v Mělníku a Kolíně podpořily fondy Evropské unie.

Tagy kombinovaná doprava přístav Kolín přístav Mělník Swietelsky Rail
44 komentářů