V Katovicích testují první polský autonomní minibus, už na jaře by mohl svézt cestující

Polský autonomní minibus Blees BB-1 na testech v Katovicích. Zdroj: Miasto KatowicePolský autonomní minibus Blees BB-1 na testech v Katovicích. Zdroj: Miasto Katowice

Výrobce vozidla Blees BB-1 inkasuje za testy v přepočtu více než milion korun.

V polských Katovicích začalo testování prvního polského autonomního minibusu. Zatím probíhá pouze na uzavřených komunikacích a bez cestujících. Pokud budou testy úspěšné, už na jaře začne dvoutýdenní pilotní program, kdy se s novinkou svezou i první pasažéři.

„Po ukončení všech testů a certifikací budeme mít o nákup tohoto typu vozidel zájem,“ oznámil starosta Katovic.

Autonomní minibus Blees BB-1 z dílny glivického start-upu Blees uveze 15 cestujících, o jejichž bezpečnost se postará uvnitř i venku jedenáct kamer, čtyři radary a různé další senzory. Vozidlo o maximálním výkonu 150 kW ujede přibližně 200 kilometrů, přičemž nevydává téměř žádný hluk.

Polský autonomní minibus Blees BB-1 na testech v Katovicích.
Zdroj: Miasto KatowicePolský autonomní minibus Blees BB-1 na testech v Katovicích.
Zdroj: Miasto KatowicePolský autonomní minibus Blees BB-1 na testech v Katovicích.
Zdroj: Miasto Katowice

Výrobce minibusu dostane za testy zaplaceno, a to jak od městského dopravce PKM Katowice, tak také od PKM Gliwice, kde bude zkoušení rovněž probíhat. Po dokončení aktuální testovací fáze a předložení výsledků zaplatí PKM Katowice firmě Blees v přepočtu asi 164 tisíc korun. Pokud dojde i k dalším testům na jaře, inkasuje výrobce v přepočtu celkem 547 tisíc korun. Stejnou částku zaplatí i PKM Gliwice.

Město Katovice zdůvodňuje projekt potřebou přípravy na zvýšení rozsahu autonomie u standardních sériově vyráběných vozidel. PKM Katowice také analyzuje možnost budoucího zavedení autonomních linek v rekreačních oblastech, které nedisponují veřejnými komunikacemi. Účasti v testech dává i propagační význam, kdy podle svých slov buduje image moderního subjektu otevřeného novým technologiím. Informoval o tom deník Gazeta Wyborcza.

Na propagaci odkázala i radnice města Glivice, která dle svých slov dlouhá léta buduje obraz města moderních technologií se sídlem Slezské technické univerzity.

Tagy autonomní autobusy autonomní mobilita Blees Blees BB-1 Katovice minibusy Polsko samořiditelné minibusy
22 komentářů