dkv-spojujeme

V Jihlavě havaroval u soukromého dopravce strojvedoucí, který řeší bezpečnost Českých drah

Srážka dvou lokomotiv řady 230 v Jihlavě. Foto: František DobrotaSrážka dvou lokomotiv řady 230 v Jihlavě. Foto: František Dobrota

Strojvedoucí pracuje na oddělení, které vyšetřuje nehody Českých drah.

Strojvedoucím nákladního vlaku společnosti CityRail, který dnes narazil v Jihlavě do odstaveného vlaku, byl zaměstnanec Českých drah, který se specializuje na bezpečnost železnice.

Deníku Zdopravy.cz tuto skutečnost potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje. Jeho jméno, které redakce nebude zveřejňovat kvůli ochraně soukromí, potvrdil i člen představenstva CityRail Jan Hruška. „Dosud s ním nebyly žádné problémy,“ řekl Hruška.

Strojvedoucí je zaměstnán jako systémový specialista na odboru provozu osobní dopravy, konkrétně na oddělení bezpečnosti železniční dopravy. To například interně vyšetřuje některé mimořádné události dopravce.

Podle mluvčí Českých drah Gabriely Novotné nepracuje u ČD zmíněná osoba jako strojvedoucí. „Vedlejší činnost na tuto funkci má povolenou. V době vzniku mimořádné události čerpal řádnou dovolenou,“ dodala Novotná.

V minulostí působil u Drážní inspekce. Na směnu nastoupil dnes po půlnoci v Brně, souprava směřovala přes Jihlavu do Jindřichova Hradce.

Ke srážce nákladního vlaku došlo v Jihlavě ráno, nehoda se obešla bez zranění. V důsledku srážky byla odstavená lokomotiva posunuta o zhruba 94 metrů. Škoda na místě mimořádné události byla vyčíslena celkově na 7 300 000 Kč (5 miliony odstavená lokomotiva, 2 miliony nákladní vlak, 300 tisíc trať).

Podle dobře informovaných zdrojů strojvedoucí vyjel s nákladním vlakem a lokomotivu neměl připojenou k brzdovému potrubí, čímž neovládal vlakovou brzdu. Samotnou lokomotivní brzdou nemohl soupravu zastavit. Kvůli tomu nezvládl v Jihlavě zastavit před návěstidlem.

Tagy České dráhy CityRail projetí návěstidla srážka vlaků Top
268 komentářů