V Japonsku vyjíždí nová generace rychlovlaků šinkansen

Nová jednotka E8. Foto: HitachiNová jednotka E8. Foto: Hitachi

Do pravidelného provozu se jednotky dostanou příští rok.

Výrobce kolejové techniky Hitachi Rail a japonský dopravce JR East představili novou generaci rychlovlaků šinkansen.

Nová sedmivozová jednotka s označením E8 bude jezdit na trase Jamagata šinkansen, spojující Tokio s městem Shinjō v prefektuře Jamagata. Jezdit budou maximální rychlostí 300 km/h. Nahradí hlavně generaci vozidel E3, nabídne více prostoru pro přepravu vozíčkářů. Bude také rychlejší, jednotky E3 mají maximální rychlost 275 km/h.

Hitachi vyrábí jednotky ve spolupráci s Kawasaki. Dopravce bude nyní jednotky testovat a školit na nich strojvedoucí, do plného provozu se mají dostat na jaře příštího roku.

Japonský železniční průmysl pokračuje v prodlužování přídě vozidla, důvodem je lepší aerodynamika a snižování hlučnosti. Mezi stanovištěm strojvedoucího a přední částí je devět metrů dlouhý „nos“.

Zajímavostí je i číslování vozů. Kvůli plánovanému spojování s desetivozovými jednotkami E5 mají čísla 11–17. Hitachi uvedlo, že jednotka je speciálně upravena pro zvládnutí zimního provozu v regionu Jamagata, kdy v oblasti často silně sněží. Jednotka má kapacitu 329 míst v druhé třídě a 26 v první třídě.

Nová jednotka E8. Foto: JR EastNová jednotka E8. Foto: JR EastNová jednotka E8. Foto: FB / Japanese TrainsNová jednotka E8. Foto: HitachiNová jednotka E8. Foto: HitachiNová jednotka E8. Foto: Hitachi
Tagy E8 Hitachi Japonsko JR East šinkansen VRT vysokorychlostní železnice v Japonsku
48 komentářů