V Izraeli nebudou smět přistávat čtyřmotorová letadla, stát se rozhodl bojovat proti znečišťování životního prostředí

Boeing 747-400 společnosti El Al. Foto: Dmitry Terekhov from Odintsovo, Russian Federation [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]Boeing 747-400 společnosti El Al. Foto: Dmitry Terekhov from Odintsovo, Russian Federation [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

Směrnice zasáhne především nákladní dopravce, domácí El Al již Boeingy 747 vyřadil.

Izraelské ministerstvo dopravy oznámilo úplný zákaz provozu čtyřmotorových letadel z a na izraelská letiště. Jde o nařízení v rámci národního boje proti znečišťování životního prostředí. Zákaz vstoupí v platnost 31. března 2023.

Provoz čtyřmotorových letadel bude povolen ve výjimečných případech a pouze se zvláštním povolením. Regulátor chce navíc omezit emise hluku v okolí letišť.

Nárůst osobní dopravy na izraelském letišti Ben Guriona je skutečnou výzvou pro ekologii a životní prostředí. Rozvoj letectví u nás nesmí spočívat pouze v digitalizaci služeb, ale měl by hledět i na nutnost péče o naše životní prostředí. Omezení přítomnosti čtyřmotorových letadel v Izraeli je dobrým začátkem a součástí většího plánu,“ potvrdil Hagai Topolanski, generální ředitel izraelské správy letišť.

Izraelský vlajkový dopravce El Al svou flotilu čtyřmotorových Boeingů 747 těsně před vypuknutím pandemie vyřadil a na dálkových trasách používá, stejně jako jiní dopravci směřující do a z Izraele, dvoumotorové nástupce, Boeingy 777 a 787. Směrnice se tak týká především nákladních letadel, kde jsou čtyřmotorové stroje v menších počtech stále zastoupeny, a to například na letech z Tel Avivu do amerického New Yorku nebo belgického Lutychu.

Tagy čtyřmotorová letadla izrael
45 komentářů