V Erfurtu začínají jezdit nové tramvaje od Stadleru

Nové tramvaje Stadler Tramlink pro Erfurt. Foto: Jacob SchröterNové tramvaje Stadler Tramlink pro Erfurt. Foto: Jacob Schröter

Půjde zatím o největší tramvaje v provozu v hlavním městě Durynska.

Společnost Erfurter Verkehr (AG) uvedla po čtyřech týdnech testů do provozu první z nových tramvají  Stadler Tramlink. Stadler jich do hlavního města Durynska dodá celkem 14, vyrábí je ve svém závodě ve španělské Valencii.

Nová tramvaj přepraví až 248 cestujících, z toho 102 sedících. Měří 42 metrů, má sedm dveří, které jsou vybaveny LED pásy. Ty ukazují, zda cestující mohou ještě vystupovat a nastupovat, nebo to již není bezpečné. Tramvaje jsou plně klimatizované. V Erfurtu půjde o zatím největší nasazovaný typ tramvaje.

Dopravní podnik na téměř polovinu nákladů na nové tramvaje získal dotaci z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Erfurt je tak prvním německým městem, který nakoupil dopravní prostředky s přispěním tohoto fondu. Radnice si od nových vozidel slibuje další zatraktivnění veřejné dopravy. Se Stadlerem jedná o dodávce dalších deseti tramvají, pro ně ale ještě nemá zajištěné financování.

Dotaci získal dopravní podnik i díky konceptu úspor skleníkových plynů z provozu tramvaje: odpadní teplo má být odváděno ke klimatizační jednotce, což má vést k úspoře kolem 10 %. Tramvaje přizpůsobují výkon klimatizace i počtu cestujících.

Stadler na výrobě a vývoji spolupracoval s německou společnosti Kiepe Electric, která dodávala trakční motory nebo řídicí systém. Tramvaj umožňuje rekuperaci při brzdění. Podle plánu dodávek mají všechny tramvaje do Erfurtu dorazit do konce listopadu.

Nové tramvaje Stadler Tramlink pro Erfurt. Foto: Jacob SchröterNové tramvaje Stadler Tramlink pro Erfurt. Foto: Jacob SchröterNové tramvaje Stadler Tramlink pro Erfurt. Foto: Jacob SchröterNové tramvaje Stadler Tramlink pro Erfurt. Foto: Jacob SchröterNové tramvaje Stadler Tramlink pro Erfurt. Foto: Jacob SchröterNové tramvaje Stadler Tramlink pro Erfurt. Foto: Jacob Schröter
Tagy Durynsko Erfurt EVAG Stadler Stadler Rail Tramlink
12 komentářů