V další zemi začne jezdit vlak na vodík. Alstom dodá 6 jednotek na sever Itálie

Vizualizace jednotky Alstom Coradia Stream s pohonem na vodík pro Ferrovie Nord Milano. Foto: AlstomVizualizace jednotky Alstom Coradia Stream s pohonem na vodík pro Ferrovie Nord Milano. Foto: Alstom

FNM nasadí vodíkové vlaky na neelektrifikovanou trať do podhůří Dolomit.

Itálie bude další zemí, kde začnou jezdit vlaky s pohonem na vodík. Italský dopravce Ferrovie Nord Milano (FNM) objednal u Alstomu celkem šest nových jednotek s opcí na dalších osm.

Kontrakt oznámil Alstom v tiskové zprávě. V Itálii dosud žádný dopravce vlaky s vodíkovým pohonem neobjednal. Hodnota zakázky je 160 milionů eur, první má být dodán do tří let.

Nové jednotky budou vycházet z jednotek Coradia Strema pro regionální dopravu, které se vyrábí v závodech Alstomu v Itálii. Vodíková technologie má být stejná jako ta používaná v jednotce iLint, která již jezdí v Německu. Podle Alstomu bude mít jednotka podobný dojezd, jako mají dosud dieselové vlaky.

„Jde o další krok k udržitelným dopravním systémům. Jsme rádi, že se FNM rozhodla pro tyto vlaky,“ řekl Gian Luca Erbacci, viceprezident Alstomu.

Alstom zdůraznil, že půjde z většiny o italský vlak: vývoj a výroba proběhne v závodě Savigliano. FNM chce nové vlaky nasadit na trať Brescia – Iseo – Edolo. FNM je druhým největším dopravcem v Itálii, většinu v něm vlastní Lombardie.

 

Tagy alstom Alstom Coradia Stream Ferrovie Nord Milano FNM Itálie Top vlaky na vodík
32 komentářů