V Česku startuje historická autobusová linka, vede po trase obnovované trati do Úštěka.

Autobus Škoda 706 RTO (na lince T32 bude jezdit verze LUX). Foto: Zubrnická museální železniceAutobus Škoda 706 RTO (na lince T32 bude jezdit verze LUX). Foto: Zubrnická museální železnice

Spolek Zubrnická museální železnice a svazek obcí Úštěcka zahájí v pátek 5. července provoz historické autobusové linky T32 Úštěk –

Spolek Zubrnická museální železnice a svazek obcí Úštěcka zahájí v pátek 5. července provoz historické autobusové linky T32 Úštěk – Zubrnice a zpět. Jde o první pravidelnou autobusovou linku, na které bude nasazen historický autobus a současně je součástí integrovaného dopravního systému.

Autobusová linka je prozatím pokračování železničního spojení ze Zubrnic dále v linii bývalé dráhy do Úštěka. Autobusy mají jezdit přes prázdniny o víkendech, celkem půjde o čtyři páry spojů denně. Na trasu nasadí autobus Škoda 706 RTO LUX, v den zahájení provozu bude linka posílena autobusem Karosa LC735.

Autobus Škoda 706 RTO LUX poskytne společnost Autobusovy Karlovy Vary, která vyhrála výběrové řízení svazku obcí. Ten provoz autobusu objednal. Autobus bude jezdit s moderním odbavovacím systémem, trasa vede přes zajímavá turistická místa, například obec Levín, kde se v roce 1975 na nádraží a trati natáčel film Páni kluci.

Jízdní řád autobusové linky Zubrnice – Úštěk. Foto: Zubrnická museální železnice

Slavnostní zahájení proběhne v 9:45 hod v Úštěku se stříháním pásky a sektem. Po pravidelném odjezdu z Úštěka bude v Zubrnicích v 10:45 hod po příjezdu vlaku bude zahájen oficiální program s  krátkými projevy, opět stříhání pásky a občerstvení a následně se vlak a autobus rozjedou dle platného jízdního řádu a tím bude provoz historické autobusové linky T 32 zahájen.

Spolek obnovil provoz na trati z Velkého Března do Zubrnic na celkem šesti kilometrech, kde jezdí turistické historické vlaky o všech víkendech a svátcích. Trať dále pokračovala dalších 13 km přes Lovečkovice, Levín a Úštěk, kde bude provoz prozatím nahrazen historickým autobusem než se postupně trať obnoví.

Trať Velké Březno – Lovečkovice – Verneřice – Úštěk byla zrušena v roce 1978. Od roku 2008 je majetkem zapsaného spolku Zubrnická museální železnice, kterému se povedlo dosáhnout , jako jedinému v České republice opět statutu dráhy. V roce 2010 byl na části trati Velké Březno – Zubrnice obnoven provoz a od roku 2017 jezdíme na objednávku kraje jako turistická linka T3. V současné době se pracuje na prodloužení dalších úseků. Lidé mohou na obnovu přispívat na stránkách Jedemdal.cz.

Historickou autobusovou linku provozuje už například Dopravní podnik Karlovy Vary do Lokte, trolejbusová historická linka jezdí v Teplicích.

Tagy historická autobusová linka T32 Zubrnice - Úštěk Zubrnická museální železnice
17 komentářů