V Česku poprvé létá Gulfstream G280, koupil ho developer průmyslových zón CTP

Gulfstream G280. Foto: GulfstreamGulfstream G280. Foto: Gulfstream

Developerská společnosti CTP Invest,která je největším hráčem v oboru průmyslových parků a zónve Střední Evropě, se stala prvním tuzemským zákazníkem

Developerská společnosti CTP Invest,která je největším hráčem v oboru průmyslových parků a zónve Střední Evropě, se stala prvním tuzemským zákazníkem luxusního letadla Gulfstream G280. Letadlo s registrací OK-RLV bude provozovat rakouská společnost Avcon AG. 

O příletu nového stroje informovala facebooková skupina Private Jets Česká Republika, údaje o majiteli zjistil server Zdopravy.cz z leteckého rejstříku. CTP Invest je jednou z mála firem, která investice do letadel neschovává za různé firmy s anonymním vlastníky.

Letadlo s výrobním číslem 2151 poprvé vzlétlo v červnu, krátce ho měla ve vlastnictví americká banka. Tento týden přelétl stroj z Dallasu s mezipřistáním v Bangoru ve státě Maine a Londýně.

https://www.facebook.com/BohemiaPrivateJets/posts/2295766740651992

Katalogová cena nového Gulfstreamu G280 je kolem 25 milionů dolarů. Jde o model, který se začal vyrábět v roce 2009, dosud ho americká společnost prodala přes 150 kusů. Do komerčního provozu se letoun dostal až v roce 2012. V Česku dosud žádný nelétal.

Letadlo vzniklo společným vývojem Gulfstreamu a izraelské společnosti IAI. Ta ho i v Izraeli vyrábí, většina lidí se přitom domnívá, že jde o letadlo vyrobené v USA. Maximální dolet je 6700 kilometrů, zvládne tak bez mezipřistání let z Londýna do New Yorku či z Dubaje do Singapuru. Běžná konfigurace je pro maximálně deset cestujících. Díky dobré aerodynamice letadla patří mezi nejrychlejší stroje v kategorii bizjetů, může létat až ve výšce 43 tisíc stop.

Černě zbarvený letoun má podle zdrojů Zdopravy.cz z leteckého byznysu firma využívat hlavně pro sebe, nepočítá s tím, že ho bude pronajímat někomu jinému. Registrační značka RLV může odkazovat k zakladateli a spolumajiteli celé skupiny Remonu Vosovi. Zajímavostí je i provozovatel letadla: poprvé získala na český stroj zakázku rakouská společnost Avcon AG.

CTP Invest má ve flotile už dvě jiná letadla, ale menší a slabší kategorie. Od roku 2016 vlastní švýcarský letoun Pilatus PC12 s registrační značkou OK-CTP, loni pořídila také Piper PA46 registrace OK-RRR. V Česku jde už o třetí Gulfstream, který je registrován u tuzemského Úřadu pro civilní letectví.

Tagy CTP CTP Invest Gulfstream Gulfstream G280 Remon Vos Úřad civilního letectví
Žádné komentáře