V budějovické MHD začnou znovu fungovat elektronické označníky, mají být přesnější

Elektronický označník zastávky MHD České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářElektronický označník zastávky MHD České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Pro cestující bude nejvýraznější novinkou odbavovací systém, který umožní zaplacení kartou přímo ve vozech.

V českobudějovické MHD začnou v sobotu po čtyřech měsících znovu fungovat elektronické označníky zastávek. Cestující tak znovu uvidí časy příjezdů trolejbusů a autobusů, informace by přitom měly být výrazně spolehlivější než před srpnovým vypnutím.

„Predikce příjezdů by měla být díky novým systémům ve vozech přesnější a lépe reagovat na dopravní situaci,“ uvedl ředitel Dopravního podniku města České Budějovice (DPMCB) Slavoj Dolejš. Právě instalace nového systému do vozidel si vyžádala odstavení označníků z provozu.

Modernizace zastávkového informačního systému je součástí velkého technologického projektu na vylepšení budějovické MHD. Vozidla dostávají například nové digitální radiostanice a palubní počítače. Pro cestující bude nejvýraznější novinkou odbavovací systém, který umožní zaplacení jízdného platební kartou přímo ve vozech. V některých vozidlech už jsou validátory namontované, zatím jsou ale nefunkční.

Zakázku získala společnost AŽD Praha s cenou 73,4 milionu, když odhadovaná cena činila 61,4 milionu korun. Smlouva byla podepsána loni v říjnu. Systém bude mít několik modulů, vedle služeb pro cestující má přinést i nástroje „pro efektivnější řízení dopravy“.

Pokud jde o elektronické zastávkové označníky, ty fungují v Budějovicích od roku 2010. Často se ale nedalo na jejich informace spolehnout.

Tagy České Budějovice DPMCB označník zastávky
6 komentářů