V Budějovicích instalují pod vozovku čidla, budou řídit křižovatky

Pražská ulice v Č. Budějovicích bude osazena čidly. Autor: AŽD PrahaPražská ulice v Č. Budějovicích bude osazena čidly. Autor: AŽD Praha

Město České Budějovice bude využívat nový chytrý systém, který si sám zjistí důležité informace o provozu na silnicích. Sesbíraná data

Město České Budějovice bude využívat nový chytrý systém, který si sám zjistí důležité informace o provozu na silnicích. Sesbíraná data budou sloužit jako podklad pro budoucí plánování komunikací a jejich dimenzování a také k řízení křižovatek.

Data bude sbírat 114 křižovatkových detektorů, které během září umístí společnost AŽD Praha do vozovky na 23 místech. „Detektory jsou určeny pro sledování dopravy, konkrétně její intenzity, klasifikaci dopravního proudu a rychlosti vozidel. Zásadním přínosem je možnost kontinuálního sledování a vyhodnocování dopravní situace. Takto získaná data budou sloužit nejen pro dopravně inženýrské rozhodování, ale v budoucnu i pro dopravně závislé řízení, které bude pružně reagovat na aktuální dopravní situaci,“ uvedl náměstek primátora František Konečný.

Čidlo pod vozovkou měřící intenzitu provozu. Autor: AŽD Praha

Čidlo pod vozovkou měřící intenzitu provozu.
Autor: AŽD Praha

Data budou pomocí GSM/GPRS sítě přenášena do řídicí ústředny v budově městské policie. Detektory pracují na principu magnetického pole a jsou umístěny do osy jízdního pruhu v hloubce okolo 18 centimetrů. To umožňuje například i frézování horní obrusné vrstvy vozovky. Jejich životnost (včetně vlastního zdroje) je až deset let.

Jde o první instalaci tohoto systému v tuzemsku. Jinak se provoz ve městech sleduje a řídí především s pomocí kamer nebo čidel s technologií bluetooth nad silnicí. Čidla pod vozovkou ale sbírají a vyhodnocují výhradně anonymní data.

Oblasti instalace dopravních detektorů:
Oblast centrum – Pražská třída, Rudolfovská třída, Lidická třída, Husova třída, ulice Na Sadech
Oblast západ – Husova třída, ulice Levobřežní, Na Dlouhé louce, Branišovská
Oblast jih – Lidická třída, ulice Mánesova a Novohradská
Oblast východ – Rudolfovská třída, ulice Nádražní, Zanádražní, Dobrovodská, Mánesova
Oblast severovýchod – Pražská třída, ulice Okružní, Zanádražní, Nádražní, Strakonická
Oblast severozápad – ulice Levobřežní a Strakonická

Tagy AŽD Praha České Budějovice čidla křižovatky
8 komentářů