V Budapešti definitivně končí Ikarusy, nově v MHD jezdí už jen nízkopodlažní autobusy

Jeden z posledních autobusů Ikarus v Budapešti. Foto: Bkv.huJeden z posledních autobusů Ikarus v Budapešti. Foto: Bkv.hu

Jeden autobus bude kvůli velkému zájmu fanoušků jezdit ještě dva týdny.

Maďarské hlavní město zažívá tento týden derniéru provozu legendárních autobusů značky Ikarus. Tento týden naposledy vyjely autobusy Ikarus 260 a Ikarus 345 v pravidelném provozu. Nahradily je už jen nízkopodlažní autobusy.

Jde o událost, kterou někteří dopravní fanoušci přijímají s podobnou nostalgií, jako když v Praze končily vysokopodlažní Karosy. O konci provozu informoval budapešťský dopravní podnik BKV na svých stránkách.

Už během léta dopravce ukončil provoz autobusů Ikarus 415, v pátek naposledy vyjely poslední dva typy. Dopravní podnik na některé linky z nostalgických důvodů záměrně nasadil již muzejní Ikarusy. Kvůli velkému zájmu se nakonec rozhodl poslední vysokopodlažní Ikarus 280 nechat v provozu ještě asi dva týdny na linkách 20E, 30-30A-230 v obvodu Újpešti a 23E, 54, 85-85E v Jižní Pešti.

Tyto autobusy sloužily Budapešti a našim cestujícím již dlouho, a tak dáváme všem zájemcům a fanouškům možnost se se svým oblíbeným typem důstojně rozloučit,“ vysvětlil dopravní podnik BKV.

Tagy BKV Budapešť Ikarus
32 komentářů