V Brně začíná další velká silniční stavba, rozšíření Bauerovy ulice vyjde na půl miliardy korun

Bauerova ulice v Brně. Foto: Google Street ViewBauerova ulice v Brně. Foto: Google Street View

Úpravy silnice kolem výstaviště budou hotové příští rok.

Ředitelství silnic a dálnic dnes zahajuje další velkou dopravní stavbu v Brně. Jde o rozšíření Bauerovy ulice v Pisárkách okolo výstaviště. Stavba je součástí Velkého městského okruhu. Má zlepšit plynulost a bezpečnost silničního provozu.

Zakázku na proměnu silnice získala za 549 milionů korun společnost IMOS Brno. Půjde o společnou akci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), Brna a Tepláren Brno. Součástí proměny bude i budování nové dopravní infrastruktury pro budoucí multifunkční halu.

Silnice je zde již ve čtyřpruhovém uspořádání, ale bez středních dělicích prvků. Ty budou doplněny. Další závadou je téměř neomezený přístup z parkovacích ploch podél Brněnského výstaviště či úrovňové přechody pro chodce. „V místě přitom projede téměř 17 tisíc vozidel denně. Často zde tak dochází k tvorbě kolon a kolizním situacím. V rámci stavby proto budou zrušena úrovňová křížení a dojde k vybudování dvou nových lávek,“ popsal generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Místní a pěší doprava bude díky tomu vedena mimo samotný Velký městský okruh.

Čtyři části okruhu budou dokončeny příští rok

Samotná silnice se rozšíří o téměř tři metry, aby mohl vzniknout střední dělicí pás, jízdní pruhy budou širší. Jde o úsek, který začíná u mimoúrovňové křižovatky pod vyústěním Pisáreckých tunelů až po vjezdovou bránu na výstaviště číslo 4.

Součástí je i výstavba obslužné komunikace pro městskou hromadnou dopravu a parkovacích ploch, které budou sloužit pro návštěvníky koupaliště Riviéra, výstaviště i multifunkční haly. „S projektem VMO Bauerova souvisejí i další stavby v blízkém okolí. Jedná se například o tramvajovou smyčku Lipová, už zmíněnou halu nebo protipovodňová opatření na řece Svratce. Souběh tolika projektů je náročný, ale prozatím se nám daří všechny činnosti koordinovat tak, aby nebyla omezení větší, než je nezbytné. Vážím si také úspěšné a bezproblémové spolupráce s Ředitelstvím silnic a dálnic, díky které se nám daří postupně stavět důležité úseky velkého městského okruhu,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

V Brně se po dnešním zahájení akce staví čtyři části okruhu: Žabovřeská, Rokytova, Tomkovo náměstí a Bauerova. Všechny mají být hotové příští rok.

Úsek VMO Bauerova v Brně. Foto: ŘSD

Úsek VMO Bauerova v Brně. Foto: ŘSD

Tagy brno I/42 I/42 VMO Bauerova Imos Brno Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
51 komentářů