V Brně začaly jezdit nové autobusy od SOR, číslo linky ukazují i na levé straně

Nové autobusy SOR NS 12 pro Brno. Foto: DPMBNové autobusy SOR NS 12 pro Brno. Foto: DPMB

Nové autobusy SOR nahradí starší vozy Karosa B 931 a Citelis.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) zařadil do provozu první z dvaceti objednaných autobusů SOR NS 12. Dodávku zbylých 12 kusů dopravce očekává do poloviny září. Nákup celkem dvaceti vozů vyšel Dopravní podnik města Brna na 102 miliony Kč. Spolu s kloubovými autobusy Solaris tak za letošní léto v Brně přibude celkem 40 nových klimatizovaných autobusů.

Autobusy SOR typu NS 12 splňují naše požadavky na moderní, funkční a pohodlné vozy. V letošním roce jich pořizujeme dvacet, pokud se v provozu osvědčí, rámcová smlouva nám umožňuje nakoupit do roku 2022 dalších až 31 vozů,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Vozidlo je nízkopodlažní a plně klimatizované, má USB nabíječky a celočalouněná sedadla. Informace o zastávkách mají cestující prostřednictvím širokúhlých LCD monitorů. Kapacita je 105 cestujících.

Novinkou u letos zařazených autobusů do flotily je venkovní elektronický transparent, který zobrazuje číslo linky i na levé, nenástupní straně autobusu. Lidé tak i z protější strany ulice snadno vidí, jaká linka zrovna přijíždí.

Nové autobusy SOR nahradí starší vozy Karosa B 931 a Citelis, které budeme postupně vyřazovat. V provozu je budeme nasazovat na linkách, které jsou vypravovány z vozovny Medlánky, což jsou 41, 43, 52, 54, 57, 67, 70 a 71,“ vysvětlil Havránek.

Dopravní podnik města Brna provozuje 320 autobusů. Po dodávce zbývajících vozů SOR bude 300 z nich nízkopodlažních, což je 94 procent.

Dopravce v létě pořídil také 20 kloubových autobusů Solaris za 147 miliónů Kč. I v tomto případě jej rámcová smlouva opravňuje k nákupu až 33 těchto vozů.

Nové autobusy SOR NS 12 pro Brno. Foto: DPMBNové autobusy SOR NS 12 pro Brno. Foto: DPMBNové autobusy SOR NS 12 pro Brno. Foto: DPMBNové autobusy SOR NS 12 pro Brno. Foto: DPMBNové autobusy SOR NS 12 pro Brno. Foto: DPMBNové autobusy SOR NS 12 pro Brno. Foto: DPMB
Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB SOR Libchavy SOR NS 12 Top
50 komentářů