V Brně začala první půjčovna nákladních kol, díky německému grantu stačí vratná kauce

Nákladní kolo pro zapůjčení v Brně. Foto: www.kargopujcovnabrno.czNákladní kolo pro zapůjčení v Brně. Foto: www.kargopujcovnabrno.cz

Projekt má ukázat, zda je o takové služby v Brně zájem.

Lidé v Brně si mohou zdarma půjčit cargobike, který slouží pro přepravu nákladu nebo i dětí po městě. Půjčení kola je zdarma, stačí pouze uhradit vratnou kauci ve výši 2 000 Kč. V Česku dosud taková možnost vypůjčení kola neexistuje.

Za projektem stojí společnost Nadace Partnerství, která využila podporu z německého programu EUKI pro podporu přenosu know-how po Evropě s cílem snížit produkci emisí CO2. V rámci programu financovaným projektem Cyclurban+ začal testovací provoz nákladních kol v Brně, Bratislavě a estonském Tartu.

„Cílem projektu je otestovat, jak veřejné půjčovny nákladních kol, kterých po německy mluvících zemí fungují desítky, budou fungovat ve zúčastněných městech. Budeme vyhodnocovat pohyb kol po městě, trasy a zkušenosti uživatelů. Budeme zjišťovat, jaké překážky pro použití nákladního kola ve městě lidé vnímají, a jaký způsob dopravy nákladním kolem nahradili,“ uvádí společnost Cargobikes Czechoslovakia na stránkách půjčovny. K dispozici jsou dva typy kol s pomocným elektromotorem a jeden nákladní vozík za kolo.

Provoz půjčovny má zajištěno financování po dobu pěti měsíců, od poloviny února do poloviny července 2021. „Cílem projektu není realizovat podnikatelský záměr, ale otestovat, jak bude půjčovna fungovat. Je možné, že se během trvání projektu podaří fungování půjčovny zajistit i do budoucna, to však bude vyžadovat finančního partnera,“ uvádí půjčovna na stránkách.

Projekt Cyclurban+ za Česko řeší brněnská Nadace Partnerství, která v projektu organizuje například vzdělávací semináře pro samosprávy o rozvoji cyklodopravy. Provoz půjčovny pro Nadaci Partnerství smluvně zajišťuje brněnská firma Cargobikes Czechoslovakia, známá především díky nedávnému rozjezdu cyklokurýrních služeb pro řadu kurýrních firem.

Tagy brno cargobike Cargobikes Czechoslovakia nákladní kolo půjčovna nákladních kol
36 komentářů